Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.20 / dotaz č. 116569
Dobrý den, potřeboval bych rekonstruovat stávající komín u RD, jak je to s povoleními? Resp. budu nejspíše nucen jej zbourat minimálně pod střechu (nebo i více) a postavit nový. Je něco vyžadováno od stavebního úřadu?
Při rekonstrukcích spalinových cest (komínů) je vhodné obrátit se na místně příslušný stavební úřad s žádostí o jejich schválení. Obvykle stačí velice jednoduchý „projekt“, tedy zjednodušený zákres do stavby s vyznačením výšky komínu nad střechou stavby a slovní popis připojeného spotřebiče a způsobu přívodu spalovacího vzduchu. Na základě tohoto podání obvykle stavební úřad vydá stavební souhlas bez dalších požadavků na dokládání.

Záleží ovšem samozřejmě jednak na konkrétním úřadu a jednak na lokalitě stavby. Někdy je vyžadován souhlas sousedů nebo posudek vlivu na okolní konstrukce (stavby), někdy se musí vyslovit požárníci nebo památkáři.

Obvykle je to ale rychlé a snadné.

Ještě před započetím prací doporučujeme, nechat si provést návrh komínu včetně normovaného výpočtu, nejlépe revizním technikem spalinových cest. Pokud bude připojen spotřebič na pevná paliva, vyplatí se posouzení dodržení požárně bezpečnostních vzdáleností.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk