Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.20 / dotaz č. 116633
Dobrý den,
plánuji zateplit fasádu RD, vyměnit okna a zateplit vnitřní stěnu sousedící s nevytápěným prostorem včetně výměny dveří. Chtěl bych požádat na daná opatření o dotaci Nová zelená úsporám. Předpokládám, že budu v podoblasti A.0, kde je požadavek na měněné konstukce ≤ 0,9 Urec.
1.) Potřeboval bych vědět, jaké tepelně-technické parametry musí splnit dveře sousedící s vytápěným a nevytápěným prostorem v rámci programu Nová zelená úsporám. Nikde jsem nenašel požadavek Uw na dveře z vytápěného do nevytápěného prostoru, našel jsem jen z vytápěného do venkovního, z vytápěného do temperovaného a z temperovaného do venkovního.
2.) Dále by mě zajímalo, zda okna s Uw=1,1 W/m2K splní požadavky NZÚ. Přečetl jsem si, že je tam požadavek 0,9*1,2=1,08, ale nevím, jak je to se zaokrouhlováním, jestli lze požadavek zaokrouhlit na 1,1 a nebo musím mít okna s Uw lepší než 1,08 W/m2K.
Děkuji za odpověd.
Dobrý den,

1) máte pravdu. Norma ČSN 730540-2, na kterou se NZÚ odkazuje definuje požadavky a doporučení pouze na:
- Dveřní výplň otvoru z vytápěného prostoru do venkovního prostředí (včetně rámu)-
- Výplň otvoru vedoucí z vytápěného do temperovaného prostoru
- Výplň otvoru vedoucí z temperovaného prostoru do venkovního prostředí
Váš nevytápěný prostor je možné v tomto případě chápat jako temperovaný - je vytápěný nepřímo prostupem tepla přes konstrukce oddělující tento prostor od prostor vytápěných. Pak se Vás týká požadavek ≤ 0,9 Urec, tedy 0,9*2,3 = 2,07 W/m2.K, tedy maximální hodnota 2,1 W/m2.K (jak si vysvětlíme v bodě 2). Toto není nikde v podmínkách napsané (nebo si toho alespoň nejsem vědom), ale máme s tím již konkrétní zkušenost, že tento přístup SFŽP na jiné akci akceptoval. Určitě bych tyto dveře do žádosti zahrnul, pokud by s tím měli na SFŽP problém, nejhorším možným scénářem by bylo, že na tyto konkrétní dveře nedostanete dotační příspěvek, i když to neočekávám. Dalších opatření se to nedotkne.

2) Ano, stačí Vám okna 1,1 W/m2.K. Kdysi jsme k tomu měli rozpravu se SFŽP. Sepsal jsem k tomu krátký článek, kde je vše vysvětleno - včetně popisu názoru SFŽP, který jsme od SFŽP písemně obdrželi - https://deksoft.eu/technicke-forum/technicka-knihovna/nzu/story-64.

S pozdravem
Tomáš Kupsa

Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk