Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.20 / dotaz č. 116663
Dobrý den,
se souhlasem SVJ (BD) jsem si nechal vyměnit na vlastní náklady okna s dvojskly za okna s trojsklem.
Družstvo nemělo žádné námitky a doporučilo mi firmu od které výměny oken zajišťuje.
Na stěnách mám na vlastní náklady tepelně izolační omítky a speciální nátěry zvyšující tepelný komfort v bytu. Nikdo z ostatních členů družstva se nepřidal.
V bytě mám teplo a nemusím tolik topit. Protože je v bytě teplo zaizoloval jsem v pokojích stoupačky.

Je oprávněná sankce podle " korigovaného náměru" -20% od ZJ. Zákon nezohledňuje rozdíly ve vybavení bytů.
Děkuji.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Rozúčtování nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce se řídí vyhláškou č. 269/2015 Sb. Dle § 3 odst.2 rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u příjemců služeb, kde jsou instalována měřidla podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v zúčtovací jednotce hodnotu o 20 % nižší a hodnotu o 100 % vyšší oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede poskytovatel služeb úpravu výpočtové metody u příjemců služeb, u nichž došlo k překročení některé stanovené hranice. U ostatních příjemců služeb se vychází pouze z náměrů měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění.

Zákon v tomto případě nezohledňuje řešení energetických úspor na vytápění v jednotlivých bytech realizované majiteli. Korekce v rámci polohových redukčních koeficientů místností určuje ten, kdo vám připravuje rozúčtování na základě odsouhlaseného postupu Družstva nebo SVJ.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk