Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.20 / dotaz č. 116674
Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné žádat o dotaci na repasi a využití nadzemních nádrží o objemu cca 3 x 1250 m3 na zachycení a následné využití dešťové vody. Jedná se o nádrže v areálu zemědělského družstva, které původně sloužily na kejdu pro vepřín, který už je asi 10 let zrušený. Jsou umístěny v nejnižším místě poměrně rozsáhlého areálu a srážková voda by se do nich dala svést ze střech a zpevněných ploch kolem nich. Děkuji za případné zjištění možností.
Dobrý den,
domnívám, se, že charakter dotazu není sice primárně vázán na úspory energie, příp. využití OZE, nicméně pokusím se odpovědět.
Na zachytávání dešťové vody je zveřejněn program "Dešťovka" - viz. www.mzp.cz, příp. www.sfzp.cz. Program je určen pro vlastníky a stavebníky rodinných a bytových domů, a to jak fyzické osoby, tak i právnické osoby, kteří chtějí přispět k udržitelnému hospodaření s vodou.
V současné době lze stále podávat žádosti ve verifikované verzi programu "Dešťovka II., ve kterém mají majitelé rodinných, rekreačních a bytových domů příležitost získat příspěvek až 105 tisíc korun na efektivní hospodaření s dešťovou a odpadní vodou. Ze zdrojů Státního fondu životního prostředí ČR je připraveno 340 milionů korun. Příjem žádostí: 7.9.2017 - do vyčerpání alokace. Fixní výše dotace se pohybuje od 20 do 60 tisíc korun v závislosti na pořízené technologii, k níž se dále přičítá tzv. proměnná část, tedy příspěvek 3 500 korun za každý metr krychlový nádrže. Minimální velikost nádrže musí být 2 m3. Dotace se vztahuje na nákup zařízení, jeho instalaci, zemní práce i úpravu rozvodů. U projektů zaměřených na přečištění odpadních vod je součástí dotace i úhrada nákladů na projektovou dokumentaci ve výši 10 tisíc korun.
V rámci odpovědi lze též zmínit že na příslušném webu, příp. na orgánech životního prostředí státních institucí lze vyhledat některé profesní subjekty, které jsou schopny zpracovat žádost o dotaci a dokladovou část (včetně odborného posudku) v rámci zastupování žadatele, jejich specifikaci však v rámci programu Efekt nelze sdělit z pohledu možného střetu zájmů.
Šafařík Václav st.
Odpovídá:  Ing. Václav Šafařík - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk