Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.20 / dotaz č. 116753
Dobrý den, před nedávnem jsem se zde ptal na zbavení vlhkosti dvou starých kamenných místností, každá místnost má cca 27 m2. Tloušťka kamenný zdi 70 cm Doporučil jste mi systém iglu, že odvětrání jen pomoci flexi větracího potrubí není až tak účinné. Tento systém se mi líbí i to, že jde zvládnout svépomocí, ale mám pár dotazů tedy k tomuto systému. Pod tvarovky se doporučuje dát štěrk. Jaké frakce a prosím jakou hloubku? V nedalekém lomu mají frakci 4-8 nebo 0-4... Pak položím geotextílii a pak tvarovky. Jakou doporučujete výšku? Je mi jasné, že čím více tím lépe, ale mám podlahu vykopanou cca 50 cm. Skladbu počítám dle mého laického pohledu takto. Štěrk 3 cm. Tvarovky 15 cm, hrubý beton 5 cm, samozřejmě s kari sítí (6/100/100). Normálně se dává hrubý beton spíš 10 cm, ale na iglu se prý tolik dávat nemusí, je to tak? Dále hydroizolace, potom polystyren eps 2x6 cm a dále podlahové topení s betonovým potěrem cca 8 cm. Takže jsem na zhruba 43 cm. Zbývá mi 7 cm rezerva a ptám se Vás, jestli raději dát vyšší tvarovku iglu, tedy 20 cm nebo raději dát víc eps polystyrenu. Děkuji za Vaše rady.
Dobrý den.
Děkuji za Váš doplňkový dotaz

Úprava podloží pod tvarovky závisí na budoucím zatížení podlahy. V případě obytných místností to jsou nejnižší hodnoty a zde postačí zmíněný štěrkový podklad. Je potřeba jej náležitě zhutnit (40 MPa). Frakce 4-8 je vhodnější, neboť v podloží tolik neuzavře vlhkost. Tloušťka je podle uvážení několik cm (alespoň 3, v průměru to bude 5 cm). Jedná se především o vytvoření rovné vrstvy, nohy tvarovek by se dále neměly propadnout, lze eventuelně použít roznášecí podložky. Geotextili bych nepovažoval v tomto případě za nutnou. Nesmí se zabetonovat stěna zdi, která je odvětrávána! Tedy tvarovky přirazit ke zdi a utěsnit, aby beton zatekl jen do noh.
Obdobně to platí pro tloušťku a výztuž betonové desky – závisí na budoucím zatížení podlahy. Výrobce sám uvádí pro bytové místnosti min. 5 cm tloušťku, myšleno nad vrchlíkem. Beton B20, provést tak, aby dobře zatekl do noh. Výztuž Kari síť postačí pro běžnou podlahu profil 6 mm, oka 100 / 100 mm. Ale pokud by se na provedený beton stavěly příčky a těžké příčky, je nutné toto zohlednit jak v pevnosti podloží, na které jsou tvarovky postavené (například pod řadu tvarovek kde je příčky vybetonovat pruh), tak ve výztuži a případně pak i tloušťce desky. Při pochybách již nutný statický výpočet. Například zděnou příčku z cihel 15 cm bych již považoval za zatížení, které je potřeba řešit.
Výška 15 cm postačí (gabex má tuším výšku 16 cm) a tu rezervu cca 6 cm využijte rozhodně na tepelnou izolaci. Pokud bude celkem 16 cm EPS, není to pro podlahové vytápění až tak mnoho. Vyberte dostatečnou pevnost (XPS lepší) a co nejvýhodnější lambdu izolantu.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk