Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.20 / dotaz č. 116758
Dobrý den, před pár dny jsem dotazoval sanační systém iglu a napadly mě ještě doplňující otázky.

1) dá se řešit a řeší se v praxi vůbec kondenzace vody, která spadne z odvětrávacího potrubí? Potrubí povede přes nevytápěnou půdu, to samé třeba digestoř...

2) Do systému přes otvor ve zdi je přisáván venkovní vzduch. Venku je ale víc jak půl roku vlhčeji než pod podlahou, vháním si tak vlastně do baráku vlhkost. Není lepší pouze pasivní odvětrání, tedy bez nasávání venkovního vzduchu?

3) setkal jsem se s názorem, že takový starý kamenný barák není dobré takto 100% vysušit, odvětrat. Že základy jsou na vlhkost zvyklé a že při vysychání si pojivo - hlína v základech začne sedat a může to narušit statiku celé chalupy... A pokud uvnitř odvlhčím podlahu a stěny IGLU tvarovkami a zvenku i obkopu barák a odvedu vlhkost...? Jaký na to máte názor? Děkuji za odpovědi
Dobrý den.
K následným otázkám sděluji:

1.) Odvod kondenzátu ze vzduchotechnického potrubí se řeší a to jak z digestoří, tak třeba odvětrání koupelen apod. Jednak se VZT potrubí, které prochází nevytápěným nebo vnějším prostředím tepelně izoluje. Hlavním rizikem je vytékání kondenzátu z větracích mřížek nebo do ventilátorů a tudíž se v rámci VZT potrubí řeší jeho zachycen a odvod do kanalizace. V případě odvětrání podlahy se o takové množství vody nebude jednat, nic nebrání tomu ale případný kondenzát dole nebo „cestou“ zachytit a odvést. Pozor na porušení proti-radonových zásad.
2.) Vlhkost vnějšího prostředí se mění, jistě. K proudění dochází na základě tlakového rozdílu, ale může být ovlivněno i dalšími vlivy – teplota, vítr apod. „Výkonnost“ systému se tedy mění, to je přirozené.
3.) Je velmi nepravděpodobné, že dům 100% vysušíte. To nenastane. Poruchy spíše nastávají v důsledku nestability podloží a změnami celkového vodního režimu v náchylných zeminách. Také nedostatečnou hloubkou založení – tu je potřeba ověřit, aby základy nebyly podkopány.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk