Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.20 / dotaz č. 116760
Dobrý den,
rozhodujeme se mezi dvěma stavebními systémy:
1. sendvičový - cihla Heluz broušená 300 mm + zateplovací systém NewTherm (PUR desky) 140 mm
2. jednovrstvý - cihla Heluz family 2in1 broušená 440 mm (snad s termoizolační omítkou ?)
Kromě prostupu tepla bychom brali v úvahu také zvukovou neprůzvučnost, akumulaci tepla, riziko tepelných mostů (s případnou možností jejich odstranění po zjištění termokamerou u hrubé stavby) a cenu (která ale není nejdůležitějším kritériem).
Můžete nám poradit, popř.zmínit výhody a nevýhody těchto systémů?
Děkuji.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

Z hlediska součinitele prostupu tepla je výrazně lepší 1. konstrukce ( U = 0,151 W/m2.K). Druhá konstrukce (s termoizolační omítkou tl. 40 mm) je o 50 % horší (U = 0,227 W/m2.K). Při použití vnějšího zateplení se také výrazně lépe eliminují tepelné mosty vzniklé chybami při zdění (špatně uřezané cihly, dozdívky detailů apod.).

Zvuková neprůzvučnost není u obvodového zdiva až tak důležitá, hluk proniká do interiéru zejména okny. Masivnější konstrukce (2. konstrukce) je v tomto směru o něco lepší. Pro příčky samozřejmě použijete těžší zdivo s lepším hlukovým útlumem.

Akumulace tepla je lepší u zdiva s venkovním zateplením. Většinou to ale není významné. Pokud se místnosti vytápění trvale, akumulaci moc nevyužijete. Na akumulaci se také významně podílí podlahy, stropy, příčky a případně i vnitřní vybavení bytu.

Cenový rozdíl vám vyčíslí váš rozpočtář. Zvažte nejen relativní rozdíl v ceně, ale i podíl nákladů na obvodové zdivo vůči celkovým nákladům na stavbu domu.

Kontrola tepelných mostů termovizních kamerou ve fázi hrubé stavby může narazit na to, že nejspíš nebudete mít ještě instalované vytápění, takže nedocílíte dostatečného teplotního rozdílu mezi exteriérem a interiérem.

Přeji úspěšnou stavbu!
Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk