Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.5.20 / dotaz č. 116768
Dobrý den,
můj dotaz se týká koupelny o velikosti 12m3, kde dosloužila Mora 370. Má přímé větrání s venkovním prostorem (na fasádě) o velikosti 20x20cm, ve výšce asi 1,9m vyústěné nad vanou blízko karmy (cca 70cm od ní). Dveře z koupelny vedou na prostornou chodbu rodinného domu a mají u země výřez o velikosti cca 35x6cm. Komín, do něhož karma ústí, je vyvložkovaný hliníkem a podle kominíka, který se na ni díval, je vložka v dobrém stavu. Kominík ale tvrdí, že nelze do této koupelny instalovat průtokový plynový ohřívač, kvůli nedostatku větrání (mám na mysli ne turbo, ale běžný ohřívač). Nutí mi zásobníkový ohřívač, ale ten já nechci, protože v objektu pobýváme jen velmi zřídka, a tak chci průtokový. Nad vanou je také málo místa. Je opravdu vyloučeno, aby tam byl průtokový plynový ohřívač, třeba o nějakém menším výkonu? Jsou nutné nějaké úpravy, např. přivedení větrací šachty (od těch 20x20cm nad vanou) až ke karmě?
Co se týká funkčnosti nebo nefunkčnosti přívodu vzduchu, principiálně se nemůže jednat o "názor" nebo "tvrzení". Je nutné udělat objektivní výpočet dle ČSN EN 13 384, v rámci kterého bude přívod vzduchu pro spalování zkontrolován. Pokud výpočet vyjde kladně, není z hlediska přívodu vzduchu problém s instalací spotřebiče.
Otvor 20x20 cm, to jest 400 cm2 by měl být pro standardní plynový ohřívač dostačující.
Přivedení větracího otvoru ke karmě nemá na funkci zařízení fakticky žádný podstatný vliv. Ten naopak mohou mít další spotřebiče instalované v interiéru domu (digestoř, ventilátory, větrací systém, a pod.).
V případě přímého propojení koupelny s instalovaným spotřebičem s venkovním prostředím, postrádá smysl výřez ve dveřích.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk