Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.5.20 / dotaz č. 116820
Chci se zeptat, jestli je možné i s TČ vzduch-voda dosáhnout na dotaci B2 u novostavby pasivního domu. Požadavek měrné potřeby tepla na vytápění max. 15 kWh/m2/rok, i co se týče součinitelů přestupu tepla jedn. konstrukcí, podle návrhu projektanta splňuji. Nicméně, ve hře zůstává spotřeba primární neobnov.energie, která je v současnosti stanovena, pokud se nemýlím, na max. 60 kWh/m2/rok. Jak se tato přesně stanovuje a co vše se do ní započítává? Chápu to správně, že kromě vytápění a TUV zbývá už jedině spotřeba elektřiny na osvětlení a chod spotřebičů? COP čerpadla vzduch-voda je pro vytápění 3,89 při 2/35 st.C, pro TUV uvažujme v celoroční bilanci cca 3. Tzn. když bych měl všechny spotřebiče a svítidla řekněmě ve třídě A+++, pak se mohu pod 60 kWh/m2/rok vejít? Potřeboval bych toto dilema - rozhodnutí mezi systémem vzduch-voda a země-voda jednoznačně "rozseknout".

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
určení primární neobnovitelné energie je spojené také s měrnou potřebou tepla na vytápění, záleží proto na konkrétní hodnotě. Obecně lze říci, že s TČ vzduch-voda podoblast nová zelené úsporám B.2 lze splnit. Pak ale záleží na konkrétních hodnotách. Primární neobnovitelná energie započítává jak uvádíte i přípravu teplé vody a také pomocnou energii (například provoz řízeného větrání, čerpadla atd.) nicméně to je zanedbatelné.

Doporučuji provést výpočet energetické náročnosti budovy a tím zjistit jak se objekt pohybuje v rámci sledovaných hodnot. Pokud by něco nevycházelo, je možné primární neobnovitelnou energii snížit jednak změnou technologie, ale také zásahem do obálky a snížením ztrát, případně zvýšením solárních tepelných zisků.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk