Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.5.20 / dotaz č. 116845
Dobrý den, na základě doporučení se na Vás obracím s prosbou o pomoc ohledně zateplení starého domu (smíšené kamenné zdivo). Rád bych se na základě výpočtu dozvěděl potřebné tloušťky izolantu, případně další doporučení.

S pozdravem

Dobrý den,
není jednoduché odpovědět úplně konkrétně. Ale zkusím Vás nějak nasměřovat. Nevím, z jakého kamene jsou stěny, jakou tloušťku mají stěna apod. Pískovec má úplně jinou tepelnou vodivost než žula. Ale obecně tepelný odpor kamenné stěny bude celkem zanedbatelný. Čekám tepelnou vodivost zdiva kolem cca 1,2 W/m.K, pak stěna o tloušťce 60 cm bude mít tepelný odpor 0,6/1,2 = 0,5 m2.K/W, součinitel prostupu tepla pak kolem hodnoty 1,5 W/m2.K. Pro srovnání současný požadavek normy pro stěnu domu vytápěného na 20°C je 0,3 W/m2.K, doporučení dokonce 0,25 W/m2.K. Takže původní stěna bude cca 5x horší než je požadavek a cca 6x horší než doporučení. Pro splnění požadavku 0,3 W/m2.K tedy budete potřebovat cca 12 cm tepelné izolace (z minerálních vláken nebo polystyrenu), pro doporučení normy 14 cm. Pokud nechcete řešit z jakého přesně kamene je současná stěna a jakou má tloušťku, dejte všude 16 cm a máme splněny doporučené hodnoty. Pokud chcete žádat o nějakou dotaci, třeba Nová zelená úsporám, pak se vás může týkat požadavek na 0,95 * doporučená hodnota. Pak je tedy požadavek 0,24 W/m2.K. V tomto případě budete potřebovat spíše 18 cm.
Pokud to potřebujete posoudit nějak komplexněji, nebo si nechat vypracovat třeba nějaké dokumenty pro dotaci, pak se můžete obrátit na energetického specialistu - poptávku můžete realizovat například zde: https://zakazky.atelier-dek.cz/poptavka/
S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk