Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.5.20 / dotaz č. 116988
Dobrý den. Našel jsem na webu, že se zabýváte problematikou realizace pasivních a podobných domů. Jsem teď ve fázi projektování toho svého. Jedná se o bungalov do L s užitnou plochou 170m2. Tepelná ztráta je 3-4w a řeším čím dům vytápět. Počítá se zde také s tepelným čerpadlem a krbem bez teplovodního výměníku. Vyplatí se v tomto případě podlahové vytápění? Nebo lze vytápět i jinak, adekvátně ke ztrátám a možnosti využití t.č. Děkuji a přeji pěkný den
Dobrý den,
na to, zda se podlahové vytápění vyplatí, či ne, není možné odpovědět. Jak by se mohlo/nemohlo vyplatit. Podlahové vytápění energii ani nevyrábí, ani nespoří, vyplatit se tedy nemůže.

Co se týká toho, zda je podlahové vytápění potřebné do úsporných a pasivních domů. Dle mého názoru tomu tak není. Je to zbytečně velká teplosměnná plocha a vícenáklad s tím spojený je poměrně velký. Vhodnějším (ekonomičtějším) řešením mohou být klasické teplovodní radiátory, stěnové vytápění či stropní vytápění.

Na druhou stranu jsou zastáncem teplovodních systémů, kde mohu do budoucna libovolně měnit zdroj tepla na vstupu a otopná soustava může zůstat stejná. U elektrických rohoží či přímotopů tomu tak není.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk