Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.5.20 / dotaz č. 117097
Dobrý den,
jsem energetický specialista s oprávněním na zpracování PENB a z MPO Enex mi přišla emailová informace (roboticky , bez možnosti zaslat zpětný dotaz) , že podle nové Vyhlášky č. 4/2020 o en,. spec. chtějí nyní navíc v hlášenkách nejenom xml soubor a data z něj, ale navíc ještě další informace, které definují jako " elektronické soubory vstupních dat otevíratelných ve zpracovatelském programu vztahující se k danému průkazu energetické náročnosti budovy".

Ve zmíněné vyhlášce na kterou se odvolávají, je v příloze č. 9, takto uvedeno to co má energetický specialista dokládat: "Průkaz energetické náročnosti budov podle vyhlášky o energetické náročnosti budovy a ČSN 730540-2 a podle EN ISO 13790, EN ISO 13789 a EN ISO 13370 a elektronický soubor nebo soubory vstupních dat otevíratelné ve zpracovatelském programu vztahující se k danému průkazu energetické náročnosti budovy, který je předmětem evidence "

Tušíte prosím, co po mě kromě dat z xml vlastně chtějí ? Mám na tvorbu PENB program Energetika, tak chtějí základní soubor z Energetiky a nebo ještě něco dalšího ? Děkuji.
Dobrý den,
od 25.1.2020 je skutečně nutné nahrávat do ENEX zdrojový soubor výpočtu. V programu ENERGETIKA se jedná o soubor s koncovkou .dkp. Stejně jako doposud se tedy nahrává XML, pomocí něhož nahrajete do ENEXu technické údaje k PENB. A nově nad rámec toho ještě přiložit ten .dkp soubor. Vychází to ze zákona 406/2000 Sb. a navazující vyhlášky 4/2020 Sb. (§ 8 Údaje předávané energetickým specialistou do evidence ministerstva o provedených činnostech energetického specialisty jsou uvedeny v příloze č. 9 k této vyhlášce).
S pozdravem Tomáš Kupsa

Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk