Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.20 / dotaz č. 117104
Dobrý den,
rád bych se s Vámi před startem své stavby poradil ohledně projektu mého pasivního domu.Jedná se o bungalov z VPC 175mm, pultová zelená střecha. Na dům budu čerpat dotaci B.2 z programu NZÚ. Chtěl bych se poradit ohledně stavebních částí:1) Strop - v projektu mám skládaný od Ytongu. Máte zkušenosti s jinými druhy? Přemýšlím nad Spiroll panely nebo dokonce jsem si říkal, proč mít těžký betonový strop u bungalovu a prověřuji dřevěný strop s I-nosníky se zavěšeným sádrokartonovým stropem a foukanou izolací. Zde by mě opravdu zajímal Váš názor - skládaný strop mi přijde dost drahý a časově náročný. Panely jsou určitě o něco levnější a je to hned hotové. A dřevěný strop si myslím, že vyjde suverénně nejlevněji a je to rychle. Otázka, zda to vyhoví parametrům budovy a taky jestli by nebyl problém kvůli VPC 175mm. Také by se mohla teoreticky zeslabit deska.2) založení 1. řady - opravdu se běžně používají systémové IZO bloky od dodavatele VPC? Přijde mi to drahé. Nejsou jiné ekonomičtější varianty? Projektant mi taky pod nenosné příčky z Ytongu doporučuje dát pěnové sklo (Perinsul) a o tom už vůbec nejsem přesvědčený. Dali byste ho nebo ne? Nebo něco např. jiného?3) základová deska  - tloušťku desky atd bych neřešil, to je na projektantovi ikdyž si myslím, že je předimenzovaná. Ale je potřeba mít 300mm XPS? Když jsem to ukazoval stavebníkům, tak na mě koukali jak kdybych byl marťan :D musí mít stejnou tloušťku jako fasádní polystyren, který má 300mm? Myslím, že ne, jelikož je schovaný pod zemí a je pod úrovní podlahy a celé obálky domu.4) celkové připomínky k projektu - budu rád, když se na projekt letmo podíváte a řeknete mi své připomínky - na co si dát pozor, co byste změnili atd. - budu moc rád.
Projektové podklady mohu zaslat. Budu se těšit na zpětnou vazbu.
Dobrý den,
zasílám odpovědi k jednotlivým bodům. Nicméně obecně by toto bylo lepší řešit nad projektem, případně přímo s projektantem.
1) S panely spiroll bude hodně záviset na rozestupu nosných částí. Uložení na 175mm VPC není velké, proto je to omezené. Doporučuji použití právě lehkého stropu na jednopodlažním bungalovem. Je možné použít jak I profily tak sbíjené vazníky s podbitím OSB deskami (vytváří vzduchotěsnou rovinu) a do vytvořeného prostoru je možné umístit izolaci (doporučuji foukanou tepelnou izolaci z celulózy). Skládaný strop z materiálu Ytong je možné také použít. Strop bude pevnější, mít o něco lepší akumulační schopnost a teoreticky vám umožňuje do budoucna možnou nástavbu domu.

2) Pod příčky z Ytongu bych nic nedával, Ytong není tak teplo-vodivý. Pod zdivo z VPC doporučuji využít právě IZO tvarovky. Jedná se o celkový systém s danou únosností a vlastnostmi. V některých případech je možné první šár nahradit právě Ytongem, nicméně zde pozor na rozdílnou únosnost Ytongu a VPC. V běžné stěně to nemusí být problém, nicméně pokud je někde hodně stavebních otvorů a ze stěn zůstávají spíše pilíře, je třeba únosnost staticky posoudit.

3) Toto je na optimalizaci a i toto, respektive i další body, by měl vyřešit váš projektant. Nelze takto říci, že je možné použít menší tloušťku. Zároveň tloušťka 300mm není nijak výjimečná. XPS je možné nahradit štěrkem z pěnoskla a dům založit takto.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk