Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.20 / dotaz č. 117248
Mám dotaz ohledně napojení našeho plánovaného rodinného domu (dřevostavba v pasivním standartu) na stávající cihelný dům. Zajímalo by mne jak navrhnout skladbu stěny tak, aby se předešlo budoucím problémům v tomto napojení třeba vlivem kondenzace nebo tepelného mostu a zda volit spíše kontaktní napojení nebo vzduchovou mezeru. Mohu Vám potom poslat studii objektu s uvažovanou skladbou v napojení.
Dále by mne zajímalo jak řešit chlazení pasivního domu, pokud se uvidí, že to bude v budoucnu nutné? Bylo mi nabídnuta chladící jednotka k rekuperaci, ale nevím zda to je nejlepší řešení.
Poslední dotaz je, že by měla být v domě krbová vložka napojena na komín, tak bych se rád poinformoval čemu se vyhnout a co doporučujete.
Děkuji mnohokrát
Dobrý den,
napojení je velmi obtížně takto na dálku a bez podkladů navrhnout. Obecně bych doporučil použít napojení "natupo" bez reálného spojení, aby bylo umožněno nezávislému pohybu těchto celků. Spoj ošetřit například vhodným zavěšeným obkladem, případně jinak, aby nebyl vidět.
Co se týká chlazení. Tak nejdůležitější je chlazení předcházet. Dům vybavit účinným stíněním, správnou orientací atd. Následně, je možné použít pouze pasivních prvků chlazení, jako je noční předvětrání, případně energie země (skrze tepelný výměník, pokud se v projektu nachází) Aktivní chlazení bych viděl až jako poslední možnost. Zde také záleží nad otopným systémem a celkovým vybavením domu.

U Krbové vložky je potřeba si pohlídat pár věcí a to je těsný komín a připojení do něj, těsná krbová vložka, správný výkon krbové vložky (dostatečně malý, případně teplovodní výměník, nebo akumulační hmota), krbová vložka s možností externího přívodu vzduchu (dnes již poměrně standard) a samozřejmě řešení samotného přívodu.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk