Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.20 / dotaz č. 117270
zajimam se o znižni energetyckich nakladu,dotace se poskituji i na byty jednotlivie jednotki anebo jen na bytova společenstvy vlasniku bytu a jesli gdyš by chtel jen ja využit svoji čast společnych prostor na fotovoltaricke paneli na střeše a zapojeni tepelniho čerpadla a ohřev vody vmem byte.
Dobrý den,
děkujeme za váš dotaz.

Dotaci na zateplení, výměnu oken, fotovoltaiku, tepelná čerpadla a další zařízení je možné získat z programu Nová zelená úsporám. Podívejte se na web:
https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/bytove-domy-zatepleni-zdroje/


O dotaci musí požádat majitel domu, tedy společenství vlastníků. Vy jako majitel jednoho bytu požádat nemůžete. Společenství by také řešilo stavební povolení, projekt a další záležitosti.

Pokud byste si chtěl instalovat na domě fotovoltaiku pouze pro vlastní potřebu, je třeba dohodnout se se společenstvím vlastníků. Ostatní majitelé bytu musí s vašim záměrem souhlasit.

Instalovat tepelné čerpadlo pouze pro jeden byt je docela problematické. Nejen z technických důvodů, ale i legislativních. Pokud má váš dům společné vytápění, nemůžete se jen tak odpojit. I po odpojení byste musel platit část nákladů na teplo z centrálního zdroje. Tepelné čerpadlo vám tedy rozhodně nemůžeme doporučit.

Přeji příjemné bydlení!
Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk