Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.20 / dotaz č. 117273
Dobrý den,
potřebovali bychom poradit, kupujeme pozemek na kterém bysme chtěli postavit pasivní dům. Ten, který jsme si vybrali, má jižní stranu z boku, 3,5 metru od plotu. A na vedlejším pozemku je taktéž dům, 3,5 metru od plotu. Oba budou muset být dvoupatrové. Lze vůbec takto postavit pasivní dům? na jižní straně musí být totiž hodně oken a tudíž i hodně slunce a v tomto případě je možnost že vedlejší dům bude naši jižní stranu stínit. k popisu pozemku - od pohledu z vjezdu levá strana je jižní, naproti západní a vpravo severní strana. pozemek je úzký 17m a na délku 45,5m. jedná se o řadu pozemků stejných rozměrů a je v regulích, že musí být dvoupatrové domy, minimálně 3,5 metru od plotu a začátek stavby je 6 metru od vjezdu.
Máme ještě možnost koupi jiného pozemku, ten má jižní stranu úplně volnou, ale je na začátku hodně úzký, mohl by tam být dům široký 6 metrů a postupně směrem k jihu by se mohl rozšiřovat, v nějakých 10 metrech od hranice čáry kde se musí začít stavět může být nějakých 10 metrů široký. tady si říkám, zda by stačila jižní prosklená strana 10 metrů široká vytopit, celý barák když by byl nějakých 10metrů dlouhý?

Moc děkujeme za odpověď.
Hezký den
Dobrý den,
doporučuji pořízení spíše nezastíněného pozemku. Nejedná se zde jen o energetické zisky, ale obecně o světlo do místností a například výhled. Šíře domu 10m je naprosto v pořádku, samozřejmě bude záležet na vnitřní dispozici a práci projektanta, ale určitě je to řešitelné. Dům 10mx10m je se dvěma nadzemními podlažími je určitě reálné mít v pasivním standardu. Chce to jen komplexní optimalizovaný návrh.

Doporučuji oslovit projektanty a architekty z řad našich členů (členů Centra pasivního domu). Mají bohaté zkušenosti s navrhováním a realizacích úsporných staveb.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk