Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.20 / dotaz č. 117310
Dobry den,

na zaklade komunikace s pani Bukovou, bych rad poprosil o vypocet spalinove cesty dle zaslaneho a upresneneho formulare. Dva plynove, kondenzacni kotle, zapojene do kominu DN 250 mm. Ucinna vyska kominu 33 m.

Dekuji a preji pekny den

V zadání pro výpočet spalinové cesty chybí některé technické parametry spotřebiče. Tyto hodnoty lze orientačně dopočítat, ale parametry uváděné výrobcem spotřebiče (jmenovitý výkon a hmotnostní tok spalin, resp. objemový tok spalin) na sebe nesedí.
Ve výpočtu, který vám pošleme, jsme zvolili dopočet ze jmenovitého výkonu udávaného výrobcem spotřebiče (440 kW). Dle vámi poskytnutých informací a dat, nebude dimenze DN 250 mm stačit.
V případě, že technické parametry spotřebiče budou takové, jak je uvedeno ve výpočtu (jm. výkon 440 kW / hmotnostní tok spalin cca 184 g/s ), pak by vodorovná část kouřovodu a samotný komín měly být min. DN 350 mm.
Pokud do výpočtu dosadíme hodnoty dopočítané z průtoku spalin udávaného výrobcem spotřebiče (1018 m3/hod), pak by jmenovitý výkon spotřebiče byl někde na úrovni 800 kW a pro spotřebič s těmito parametry by nebyla dostatečná ani dimenze DN 350 mm.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk