Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.6.20 / dotaz č. 117494
Dobrý den, v únoru jsme ukončili pronájem bytu v panelovém domě. S majitelem bytu jsme se dohodli, že vyučujeme služby za tyto dva měsíce podle cen loňského roku a nebudeme rok čekat na nové vyúčtování. Bohužel se neshodne na určení částky za teplo. Naše loňska spotřeba byla 40 procent pod náklady domu a tudíž cena za rok byla vypoctena jako m2 plochy bytu krát 80 procent z průměrné ceny vytápění na m2 celého domu.
Loňska spotřeba dle měřáků v bytě byla 982 jednotek a odečet za leden a únor je 502.
Majitel vypočítal za 2 měsíce bylo spotřebováno 52 procent loňské spotřeby(502/982) a tudíž chce uhradit 52 procent loňské ceny.
My tvrdíme, že takto to určit nelze, protože loňské náklady na topení byly určeny na základě plochy bytu a spotřeby celého domu a nemají takto přímou souvislost se skutečnou spotřebou.
Navrhovali jsme pro určení podílu ledna s února použít vyhlášku č. 372/2001 Sb o rozdělení tepla v jednotlivých měsících tedy uhradit 35 procent. S tím majitel nesouhlasí.
Nový návrh majitele je počkat na vyúčtování celého roku do jara 2021 a náklady rozdělit poměrem spotřeby leden-únor k březen-prosinec. S tím my nesouhlasíme, protože máme obavu, když by byt zůstal na podzim prázdný a netopilo se tam a celkové náklady budou určeny jako loňský rok podle plochy bytu a prům. spotřeby celého domu. V tomto případě budeme muset zaplatit většinu topení za celý rok my, protože budeme mít velký podíl na spotřebě vzhledem k těm dvou měsícům.
Nevíme jak situaci dále řešit.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Snažil bych se opravdu postupovat podle vyhlášky 269/2015 (která nahradila původní vyhlášku 372/2001). Tato vyhláška nepřipouští možnost dohody na odchylném způsobu rozúčtování, pokud platí povinnost instalace měřičů.
Postupoval bych tedy striktně podle této vyhlášky.
Pěkný den
Odpovídá:  Ing. Martin Šauer* - EKIS Hradec Králové tisk