Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.6.20 / dotaz č. 117517
Dobrý den,
naskytla se mi možnost koupit vodní výměník na kouřovod. Mám krbové kamna s vývodem 150mm a komín 150mm průměr. Výměník má průměr 200mm a je dlouhý cca 0,5m. Je možno tento výměník namontovat na tento 150mm kouřovod od krbových kamen? Znamená to tam dát dvě redukce. Jedna ze 150mm na 200mm a druhá z 200mm zpět na 150mm. Bude to z hlediska funkčnosti fungovat a z hlediska nějakých norem a předpisů v pořádku?

Jedná se o tento výměník:
http://www.topsi.cz/p/teplovodni-vymenik-turbodym-200mm-bez-chladici-smycky

Předem děkuji za odpověď.
Váš dotaz vyžaduje dvě odpovědi:
1.- výměník na kouřovod teoreticky namontovat lze, a to včetně montážních redukcí. Podmínkou je ale následná revize včetně ověření funkčnosti spalinové cesty výpočtem dle ČSN EN 13 384. K výpočtu potřebujete od výrobce tlakovou a teplotní ztrátu tohoto výměníku. Vzhledem k tomu, že se jedná o výrobce "nízkonákladového", bývá se získáním jakýchkoliv dat obecně problém. V každém případě musí mít spalinová cesta (komín) v současném provedení - bez výměníku - značnou tlakovou rezervu, což obecně nebývá zvykem. Pokud tlaková ztráta spalinové cesty naroste po osazení výměníku nad fyzikálně disponibilní tah, nebude soustava fungovat.
2. - ekonomicky není toto řešení pro moderní topidla výhodné. Podobná zařízení se používala před desítkami let, v době, kdy účinnost interiérových kamen byla na úrovni 20-30%, a tedy 70-80% energie paliva odcházelo komínem. Účinnost dnešních spotřebičů se ovšem pohybuje na hranici 70-85%, a komínem tedy odchází pouze 15-30% energie paliva, přičemž větší část této energie je nutná pro zachování komínového tahu. Pro provoz výměníku na kouřovodu je tedy k dispozici pouze minimum energie. Na to, aby výměník fungoval musela by se radikálně snížit účinnost spotřebiče. Podobná zařízení se proto dnes používají převážně pro ohřev vody v exteriéru, kde je naopak cílem minimalizovat účinnost vytápění (např.koupací sudy a pod.).
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk