Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.20 / dotaz č. 117527

Dobry den, zacal jsem rekonstruovat rodinny dum na vesnici, potrebuji poradit s vytapenim.
Nevim zda postavit ustredni topeni na vodu, nebo podlahove nebo nejake jine.
Dum byl trvale obyvan naposledy pred 60 lety, je v nem dosti vlhko, momentalne jsou ve 2 mistnostech pouze mala kamna na spalovani dreva, komin jsem nechal zkontrolovat a opravit.
Dum zadne zaklady nema, ve dvou mistnostech a na chodbe ma podlehu vybetonovanou.
Nevim jestli zacit se stavbou solarni strechy a investovat do velkeho kotle na teplou vodu a tim dum vytapet napr radiatory nebo podlahovym vytapenim.

Dekuji
S pozdravem
Dobrý den,
na Vaše otázky nelze jednoznačně odpovědět bez dalších informací (jak chcete objekt užívat, zda budete rekonstruovat podlahy, čím budete topit...). Mohu dát k tomu pár postřehů.

Objekt je starý a vlhký. Bez nějaké rekonstrukce, zejména podlah, bych se nepouštěl do podlahového topení. Podlahové topení by mohlo uzavřít vlhkost v objektu. Otopná tělesa se instalují povrchově a budou zajišťovat lepší cirkulaci vzduchu. Navíc otopná tělesa snesou vyšší teplotní spád a je tedy možné jimi urychlit zátop v případě odstávky. Ale je to zase otázka způsobu využívání objektu (sezonně, nárazově, trvale). Pro vyšší spád mohou být instalování menší tělesa. Pokud bude instalováno podlahové topení a objekt nebude zateplen, může se stát, že v extrémně nízkých teplotách nepůjde vytopit, protože podlahové vytápění má své výkonové limity.

Solární energie Vám příliš s vytápěním nepomůže. V době, kdy potřebujete vytápět bývá výkon fotovoltaické elektrárny nebo teplovodního solárního ohřevu malý, pokud tedy nemáte systém velmi předimenzovaný - to pak ale zase v případě fotovoltaické elektrárny nevyužijete produkci v letních měsících a celý systém je velmi neekonomický. Solární teplovodní soustava se hodí spíše pro ohřev teplé vody než k vytápění. V případě fotovoltaické elektrárny můžete také ohřívat teplou vodu nebo využít elektrickou energii.

Obecně bych doporučoval nejprve zrekonstruovat konstrukce obálky budovy (kde to lze, tak zateplit). Podle snížených tepelných ztrát je pak možné navrhnout vhodný zdroj. Pro vytápění jednotlivých místností bych u staršího objektu doporučoval spíše radiátory, ve vybraných místnostech (např. koupelna) okruh podlahového vytápění. Pokud uvažujete o fotovoltaice, vhodnou ekonomicky výhodnou variantou je fotovoltaika s přímým ohřevem TV v akumulační nádrži.

S pozdravem
Tomáš Kupsa



Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Vytápění
tisk