Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.20 / dotaz č. 117973
Dobrý den,

zateplujeme objekt šedým fasádním polysterenem síly 10 cm.

Vlivem drobných nepřesností výrobce polystyrenu, deformací a také nepřesnosti zhotovitelské firmy, vznikají semtam různé menší spáry mezi deskami (1-3mm). Ty větší zhotovitelská firma zaplňuje nízkoexpanzní montážní pěnou, menší neřeší. Prý to nevadí.

Jak je to vlastně správně? Měly by se sebemenší mezery také vyplňovat pěnou? A případně od jaké šířky spáry je to již žádoucí?

Děkuji za odpověď.

Vážený,
k Vašemu dotazu týkajícího se případně vzniklých spár mezi deskami pěn. polystyrenu při provádění vnějšího kontaktního zateplovacího systému (ETICS), Vám sdělujeme následující:
Provádění těchto vnějších kompozitních či kontaktních zateplovacích systémů (ETICS) je popsáno jednak v příslušném montážním nebo technologickém postupu pro konkrétně realizovaný typ ETICS, který vydává jeho výrobce. Dále platí pro provádění těchto ETICS i norma a to ČSN 73 2901 „Provádění vnějších tepelněizolačních kompozitních systémů (ETICS)“.
Tato ve svém čl. 6.8 uvádí…“tepelněizolační výrobky se lepí vždy na sraz. Pokud výjimečně vzniknou mezi tepelněizolačními výrobky spáry s šířkou větší než 2mm, musí se vyplnit používaným tepelněizolačním materiálem (naše poznámka - rozumí se tím, konkrétně používaným materiálem při provádění daného ETICS, tj. ve Vašem případě tedy „šedý EPS). Spáry mezi deskami EPS šířky do 5mm je možné vyplnit určenou výplňovou pěnovou hmotou (naše poznámka - tuto určuje výrobce ETICS). Výplňová pěnová hmota pro vyplňování spár u tepelněizolačních výrobků z minerální vlny se nepoužívá. Vyplnění spár musí být provedeno tak, aby byla dodržena rovinnost vrstvy z tepelněizolačních výrobků. Spáry mezi tepelněizolačními výrobky s šířkou větší než 5mm se nepřipouští.“

S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk