Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.20 / dotaz č. 118135
Dobrý den,
mám dotaz ohledně krbových kamen a komínů. Chtěli bychom si do bytu v osobním vlastnictví (byt se nachází v panelovém domě) pořídit krbova kamna s vyměníkem. Bydlíme v posledním patře, máme byt s balkónem a přes ten by jsme chtěli vést komín, abychom provedli co nejmenší zásah do střechy. Zajímalo by nás jestli by byla tato varianta možná a jestli k tomu bude nutný souhlas ostatních majitelů.
V principu je Vámi popsaná varianta technického provedení odtahu spalin realizovatelná. Při realizaci je nutno dodržet platnou legislativu (především vyhl.268/2009 Sb. a ČSN 73 4201). V podobných případech bývají nejčastěji problémy s fixací, přístupností pro čištění, účinnou výšku a výškou nad střechou.

Při umístění nového spotřebiče a odvodu spalin je nutný souhlas místně příslušného stavebního úřadu. Ten specifikuje podklady, které k souhlasu potřebuje. V nejjednodušší variantě je to obvykle jednoduchý zákres (např.do fotografie) se základním popisem technického řešení. Někdy je vyžadován i souhlas vlastníků ostatních BJ nebo SVJ.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk