Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.6.20 / dotaz č. 118390
Při výstavbě nového komínu, mohu na jeden komín mít dva sopouchy s tím, že bude použit pouze jeden, ( jedná se o sklep, přízemí, krov. ) nejsem si jist jestli budu chtít udělat krbovou vložku, nebo krbové kamna a to do sklepa, nebo do přízemí.. ) druhý sopouch by byl zaslepen ( klasickou zakoupenou záslepkou.. stejného materiálu, ( pozink) (rád bych si předpřipravil možnost, do budoucna .. popřípadě jestli lze, když nebude sopouch, vytvořit jej dodatečně ?... mám cenovou nabídku na komín 0,6mm pozink izolační vata 5cm Děkuji za odpověď.
Při stavbě komínu dle současně platné legislativy se principiálně vychází se systému jeden spotřebič = jeden komínový průduch. Napojení dvou spotřebičů pevných paliv do společného komínového průduchu tedy není reálně možné. Nicméně množství sopouchů není nijak omezeno, pokud je dodrženo zmíněné pravidlo, že připojen je jen jeden spotřebič a ostatní sopouchy jsou zaslepeny nebo osazeny těsnými dvířky.

Je zde ovšem jeden důležitý problém, na který se nesmí při návrhu spalinové cesty zapomenout, a to FUNKČNOST. Je třeba při návrhu spalinové cesty provést její optimalizaci (výpočet) pro daný konkrétní spotřebič. Jestliže je postaven komín bez znalosti konkrétního spotřebiče, bude parametry tohoto komínu omezen výběr spotřebiče. Jestliže má tedy komín více sopouchů, je možné, že provoz konkrétního spotřebiče bude optimálně možný jen v jednom z nich. Pokusy vytvořit „universální komín“ vedou často k situaci, že optimálního provozu v podstatě dosáhnout nelze. Problém samozřejmě souvisí s vývojem spotřebičů, které jsou díky energetické a emisní politice navrhovány jako sofistikovaná zařízení, která jsou schopna optimálního provozu pro dosažení deklarované účinnosti jen za skutečně optimalizovaných podmínek.

Dodatečné vytvoření sopouchu je dnes poměrně složitější díky komínovým systémům, které se musely přizpůsobit platné legislativě, a tedy splňovat požadavky na těsnost vložky a pláště (blower door test). Někteří výrobci ale možnost dodatečného sopouchu stále nabízejí.

Dle současně platné legislativy není možno použít na funkční část spalinové cesty pozinkovaný plech. Povoleno je použití pouze systémových komínů nebo dílů, vždy certifikovaných, s platným prohlášením o vlastnostech a s CE označením.

Vámi popsaný problém a bohužel i jeho řešení jsou poměrně časté. Vychází se přitom z pouček, které platily ještě cca před 30-ti lety, kdy se nový komín na pevná paliva realizoval v dimenzi 200 mm s tím, že to bude fungovat na jakýkoliv spotřebič. Tato pravidla s novým typem výstavby, po uzavření obálky budovy přestala platit a v současné době je nutné navrhovat spalinové cesty včetně konkrétního spotřebiče.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk