Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.6.20 / dotaz č. 118448
Máme novostavbu, kde ještě nebydlíme. Máme postavený komín Schiedel Stabil 180, ale ještě ho nepoužíváme. Dnes jsem zjistili, že je komín plný vody a stěny dole kolem jsou mokré. Čím to může být? Nadstřešní část je řešena nadstřešními díly Final. Sopouch máme 45°.
Obvykle nejpravděpodobnější příčinou zatečení do komínu jsou limitní srážky. V minulých dnech se po celém území ČR vyskytovaly přívalové deště vysoké intenzity, které v kombinaci s větrem mohly do komínu dostat 20-30 mm srážek (tedy asi necelý litr vody). Pokud komín nemá odtok, nebo pokud je odtok zaústěn do kanalizace, neměla by se vlhkost dostat vně komínu, ale uvnitř postupně vysychat. Je tedy třeba zkontrolovat, zda v půdici (dně) komínu je otvor pro odvod vlhkosti a zda je zaslepen nebo vyveden do kanalizace.

Druhou, méně pravděpodobnou variantou je průnik vlhkosti skrze vnější plášť komínu, což se ale obvykle projeví v nejvyšším patře hned pod krytinou.

Poslední variantou je potom kondenzace, která vzniká zejména u novostaveb, kdy komínovým tělesem s otevřeným sopouchem odchází z interiéru vzduch o vysoké vlhkosti. Objem takové vlhkosti bývá ovšem obvykle zanedbatelný.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk