Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.7.20 / dotaz č. 118492
Hezký den,
je možné z nějakého programu ještě čerpat dotace pro 2. patrový RD primárně na výměnu kotle a lokálních topidel na tuhá paliva za automatický kotel na biomasu? A také popř. na výměnu oken?
Ještě jsme žádné dotace nečerpali a žádné úpravy nedělali.
Děkuji,
Dobrý den,

primárně šlo na výměnu kotle na pevná paliva s ručním přikládáním (nesplňujícího požadavky min. 3. emisní třídy) za nový zdroj tepla, který splňuje požadavky na ekodesign, žádat z Kotlíkových dotací (do 31.12.2019). V Olomouckém kraji aktuálně není možné žádat o Kotlíkové dotace a výhled je zatím neznámý i samotným úředníkům.
Bohužel ale aktuálně nelze podávat žádosti na výměnu zdrojů, které lze podpořit z Kotlíkových dotací, ani v programu Nová zelená úsporám (dále NZÚ).

Z programu NZÚ jsou aktuálně podporovány pouze následující varianty výměny zdroje vytápění:
- výměna elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem,
- výměna lokálních topidel (např. kamna využívaná jako hlavní zdroj tepla na vytápění), za některý ze zdrojů dle tabulky "Podporované typy zdrojů energie" zveřejněné zde: https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/rodinne-domy-zdroje-energie/

Pokud by byla splněna jedna z výše popsaných podmínek NZÚ (lokální topidla by byla hlavním zdrojem tepla na vytápění), pak by výměna za Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva byla možná s následující dotační podporou:
Výše podpory v kombinaci se zateplením - 100 000 Kč/dům
Výše podpory bez zateplení - 80 000 Kč/dům

Co se týče kombinace se zateplením, tak kromě výměny oken by bylo velmi pravděpodobně potřeba realizovat ještě nějaké další opatření (zateplení části obálky budovy, což je např. strop nejvyššího vytápěného patra/fasáda/podlaha nejnižšího vytápěného patra), jelikož jedním ze základních podmínek programu NZÚ je dosažení minimální úspory 20% měrné potřeby energie na vytápění.
Na tato opatření jsou pak samozřejmě další možnosti dotační podpory. Ve Vašem případě by se jednalo o podoblast A.0 nebo A.1, kde jsou tyto sazby na m2 zateplované konstrukce:

Obvodové stěny, stropy, podlahy nad exteriérem a ostatní konstrukce - 500 Kč/m2
Výplně stavebních otvorů - 2 100 Kč/m2
Podlahy na terénu - 700 Kč/m2

S pozdravem,
Pavel Dvořák
Odpovídá:  Ing. Pavel Dvořák* - EKIS Šumperk Ing. Dvořák tisk