Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.7.20 / dotaz č. 118540
Dobrý den,
je možné zjistit, například nějakým speciálním měřením, kdy se nám v obytném domě vyplatí zateplení budovy a vypočíst, jaká konkrétní bude úspora a návratnost? Provádíte také posudky na této téma jako podklad pro bankovní úvěry.
Děkuji
Odpověď na tuto otázku v sobě obsahuje části týkající se stanovení potenciálu úspor energie (finančních nákladů), nákladů na realizaci a parametrů zdrojů financování. Samotné řešení je pak možné realizovat v několika krocích:
- vytvoření základního energetického modelu budovy
- zavedení energetického managementu
- stanovení rozsahu energetických úsporných opatření (variant) a nákladů na realizaci
- stanovení parametrů úvěrů
Výsledkem je pak stanovení cen energií, při kterých lze realizaci vybraných úsporných opatření provést.

Vytvoření základního energetického modelu budovy.
Nejprve se na základě skutečných spotřeb (fakturované spotřeby) energií vytvoří model, jehož cílem je stanovit spotřebu energie v jednotlivých okruzích spotřeb. Podle podrobnosti skutečných spotřeb (roční, měsíční) je pak možno určit jaká je spotřeba energie pro vytápění, větrání, přípravu teplé vody, případně spotřeba teplé a studené vody.
Poskytnuté fakturační údaje o spotřebách také obsahují výchozí ceny energií, které se pro analýzu použijí.

Zavedení energetického managementu.
Tento krok umožňuje zpřesnění výsledků analýzy. Protože se jedná o bytový dům, přichází v úvahu instalace registračních teploměrů do vybraných prostor. Účelem je ověření předpokladů při zpracování energetického modelu a zohlednění skutečného užívání budovy, které má vliv na spotřeby energií. Vyhodnocení energ. managementu doporučuji provést až po roce provozu. Výsledky a doporučení z energ. managementu je možné použít i při správě budovy v následujících letech.

Stanovení variant a nákladů na realizaci.
Vlastník budovy vymezí v jaké oblasti chce dosáhnout úspor energie. Je možné vytvořit i variantní řešení, které obsahuje posouzení pro dílčí realizace nebo jejich kombinace. Posouzením dílčích realizací energetických úsporných opatření lze vyhodnotit jejich vliv na celý projekt. (zda-li je vhodné jej realizovat při zadaných podmínkách)
Pro jednotlivá úsporná opatření se stanoví náklady na realizaci. Je vhodné je stanovit jako měrné náklady (např. Kč/m2) a zohlednit v nich všechny související náklady.

Stanovení parametrů úvěrů.
Vlastník budovy si musí určit skladbu finančních zdrojů pro realizaci zvolených úsporných opatření. S tím souvisí i možnost využití finančních úvěrů. V první fázi posouzení je možné použít běžně prezentované parametry úvěrů a později použít konkrétní nabídky finančních institucí.

Uvedený postup měl za cíl stanovit, kolik energie a provozních nákladů za energie je možné uspořit při realizaci konkrétních úsporných opatření. Jaké budou náklady na realizaci. A podle zvolených zdrojů financování určit, při jak vysoké ceně energie se realizace úsporných opatření vyplatí.

Posudky pro bankovní úvěry.
V případě energetického dokumentu vyžadovaného bankou by se mohlo jednat o energetický posudek, zpracovaný podle zákona č.406/2000 Sb., v platném znění, §9a, odst. 1, písm. d) – v případě „státní“ dotace např. ČMZRB.
Poskytovatel úvěru si může zvolit i vlastní formu dokumentu pro vykazování splnění jím požadovaných parametrů. Při revitalizaci budov jsou některé podmínky dány zákonem č.406/2000 Sb. a vyhláškou č.78/2013 Sb. – tzn. tyto legislativní dokumenty určují jaké musejí mít konstrukce budovy nebo instalované systémy min. parametry. A poskytovatel úvěru je může zpřísnit, případně doplnit.
Odpovídá:  Ing. Jiří Merhout - EKIS Most Středisko pro úspory energie tisk