Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.7.20 / dotaz č. 118674
Dobry den, pred rokem a pul jsme koupili dum postaveny v roce 2003. Chtel bych zainvestovat do topeni a ohrevu TUV. Dnesni obchodnici s teplem uprednostnuji kazdy to sve-aby prodali svuj produkt, pritom neberou moc na vedomi individualitu kazdeho domu. Potreboval bych poradit, jake reseni bude nejlepsi pro nas dum. At uz to bude tepelne cerpadlo, solarni ohrev ci fotovoltaika nebo krb s vymenikem.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Určitě je důležité k této problematice přistupovat individuálně. V tuto chvíli bych Vám poradil, abyste se obrátil na projektanta či energetického specialistu, který předmětný dům zhodnotí po energetické stránce (vypočítá energetickou náročnost, případně tepelné ztráty objektu). Na tento výsledek se pak začne s návrhem vhodného zdroje tepla na vytápění či přípravu TV. Podle vypočtené energetické náročnosti objektu je možné stanovit provozní náklady jednotlivých zdrojů tepla a porovnat si je pak s investičními náklady (jednoduše řečeno, zda se dražší zdroj tepla vrátí v rozumném časovém horizontu nízkými provozími náklady).
Pro projektanta (či energetického specialistu) je dobré si připravit zkreslený stávající stav domu s popisem jednotlivých konstrukcí (stěn, oken, dveří, střech, podlah apod.).

V případě dalšího postupu mě neváhejte kontaktovat.
Odpovídá:  Ing. Martin Šauer* - EKIS Hradec Králové
Téma:  Vytápění
tisk