Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.7.20 / dotaz č. 118924
Dobrý den, prosím o ověření spalinové cesty systémového keramického komínu pro zaústění krbových kamen o jmenovitém výkonu 5,8 kW (regulovaný 4-11 kW). Celková výška komínu je 8,8 m, účinná výška je 6,8m, průměr komínu 200 mm.
Děkuji
Provedli jsme orientační výpočet spalinové cesty pro stávající vícevrstvý komín CIKO UNIVERSAL v dimenzi 200 mm, do kterého chcete nově připojit krbová kamna Gremio 1 (spalinové hrdlo 150 mm).
Výpočet byl proveden pouze pro plné zatížení a není v něm počítáno s možností celoročního provozu (teplota okolního vzduchu 15° pro tlakovou podmínku).
Ve výpočtu, který vám zašleme, jsou obě podmínky, tlaková i teplotní, splněny. Komín je předimenzován, vzhledem k požadavku na normovanou hodnotu rychlosti proudění spalin.
Ve výpočtu vychází nižší rychlost proudění spalin než je normovaná hodnota 0,5 m/s. Výrobce uvedeného spotřebiče, deklaruje hmotnostní průtok spalin 5,2 g/s a deklaruje průměrnou spotřebu paliva 1,69 kg/hod, resp. povolenou dávku paliva 2,2 kg/hod. Při těchto hodnotách, pro dimenzi 200 mm, vychází rychlost proudění spalin 0,23 m/s.
Pro vaši představu, aby byl splněn normovaný požadavek na rychlost proudění spalin 0,5 m/s (pro dimenzi 200 mm) hmotnostní průtok spalin by musel být min. 10,1 g/s, což přibližně odpovídá povolené dávce paliva 2,2 kg/hod. a přebytku vzduchu (λ) 3,5.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk