Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.7.20 / dotaz č. 119152
Dobrý den,

v nízkoenergetickém domě budu mít dřevohliníková okna/dveře s tloušťkou rámu 90mm. Cihla VPC250 a zateplení EPS 240mm. Řeším nejhodnější variantu montáže oken s ohledem na funkčnost a cenu. Montáž celého okna na VPC cihlu nepřichází v úvahu, protože přes hliník oken nepřesadím dostatečně EPS izolaci ke dřevu. Kompletně předsazená montáž je drahá. Chci okna na cihlu posadit cca z 5cm a zbylé 4cm předsadit do izolace. Stačí v místě předsazení do EPS nebo by mělo být XPS? Mezi okno a VPC nízkoexpanzní montážní pěnu. Zvnitřku okna těsnící pásku. Musí být těsnící páska i zvenku mezi oknem a EPS(XPS)? Pokud ano, kde (jenom parapetní část, nebo kolem dokola).


Dobrý den,
možností předsazené/polopředsazené montáže je celá řada. Doporučuji zvolit některý z již existujících systémů. Varianta může být například osazení na celoplošný rám z únosné tepelné izolace nebo použití kompozitních úhelníků. Polopředsazenou montáž neumožňují všichni výrobci oken, toto je důležité ověřit. Také nevím, o jaký typ oken se přesně jedná, ale existují i okna, které je možné z vnější strany celoplošně izolovat.

Co se týká těsnící pásky, tak zevnitř každopádně, na připravený a bezprašný podklad. Z venkovní strany být nemusí, pokud se bude fasáda provádět v těsné návaznosti na osazení oken. Pokud by zde byla delsí prodleva, doporušuji okna přepáskovat kvůli ochraně osazovací spáry a oken samotných proti povětrnostním vlivům v dočasném stavu.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk