Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.20 / dotaz č. 119664
Dobrý den,
prosím o radu, jak nejlépe zateplit strop pod nevytápěnou - nezateplenou pochozí půdou. Skladba stropu je nyní následující - bráno odspodu z vytápěných místností směrem na půdu:
- omítka - rákos - prkna - trámy 8x14 ( jsou zhruba 90 cm od sebe a konce nejsou zazděné, jen volně
položené na obvodové zdi)
- v mezerách mezi trámy - na prknech ( ze kterých vyčnívají hřebíky jimiž je přibíjený rákos) je položena obyčejná térová lepenka, nasypána asi 4 cm vrstva perlitu a na ní položena jedna vrstva skelné vaty - to vychází do horní úrovně trámů (tedy asi by bylo lepší použít slovo "trámků"). Pak je místy pochozí záklop z prken - ale není po celé ploše.
Bojíme se kondenzace vodních par a s tím spojené hniloby trámů a následné výměny celého stropu. Také máme obavy z plísně v místnostech u stropu. Dosud s tím problém nebyl, ale asi proto, že se to žádnou izolací ani nazvat nedalo, prostupnost par směrem na půdu byla zřejmě velká.
Vzhledem k vyčnívajícím hřebíkům by případné položení parotěsné fólie nebylo možné bez jejího poškození a rovněž by nebylo možné napojení na svislé zdivo . A tak si říkám, že jestli není lepší udělat skladbu zateplení bez parotěsné fólie než s ní ale nedokonale - špatně. Půda je odvětraná docela dobře. Většinou se ale uvádí, že parotěsná fólie je nutnost.
Měli jsme na mysli odstranit skelnou vatu (na více místech už je poškozená), případně i perlit - ale to možná není nutné. Do výše trámů dát minerální vatu - tzn. asi 10 cm . Na to - přes trámy položit napříč souvislou vrstvu vaty - nevím do jaké výšky. Ale rádi bychom měli alespoň půlku půdy pochozí a tak by se musel zřejmě udělat rošt, tu vatu do něj a pak záklop z prken. Ten rošt by měl procházet napříč trámy?
Děkuji moc za odpověď.



Dobrý den,
možností, jak půdu zateplit, je více.

Nejjednodušší je položit na stávající záklop parobrzdu (podmínky stávající stavby asi neumožní instalovat skutečně parotěsnou vrstvu). Na záklop instalovat rošt, do něhož bude vložená tepelná izolace z minerálních vláken a následně překrýt záklopem. Tloušťku izolace můžete zvolit podle možností v rozmezí 120 až 200 mm. Doporučuji použít alespoň 200 mm., tím se dostanete na hodnotu součinitele prostupu tepla U = 0,3 W/m2.K, což požaduje současná norma.
Je také možné parozábranu vynechat. V tom případě bude sice v konstrukci docházet v zimě ke kondenzaci vlhkosti, ale ta se během léta se odpaří. V takovém případě by nemělo hrozit poškození dřeva. Takto funguje váš strop patrně i v současnosti.
Důležité je, v obou případech, aby pochozí záklop nebyl příliš těsný, ideální jsou prkna kladená na sraz. Rozhodně nepoužívejte třeba OSB desky spojované na perodrážku - je nutné, aby zkondenzovaná vlhkost mohla odcházet do prostoru půdy.
Pokud byste chtěl udělat skutečně parotěsnou vrstvu, bylo by asi nutné vytvořit v interiéru podhled, v jehož prostoru by byla parotěsná vrstva, včetně napojení na stěny. Domnívám se, že toto řešení by bylo zbytečně složité a nákladné.
Stávající izolaci z perlitu a skelnou vatu můžete ponechat, případně poškozenou skelnou vatu nahradit novou.

Pokud v současnosti nedochází k růstu plísní v koutech pod stropem, není důvod čekat zhoršení situace.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk