Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.20 / dotaz č. 119668
Dobrý den,
prosím o radu, jak nejlépe zateplit strop pod nevytápěnou - nezateplenou pochozí půdou. Skladba stropu je nyní následující - bráno odspodu z vytápěných místností směrem na půdu:
- omítka - rákos - prkna - trámy 8x14 ( jsou zhruba 90 cm od sebe a konce nejsou zazděné, jen volně
položené na obvodové zdi)
- v mezerách mezi trámy - na prknech ( ze kterých vyčnívají hřebíky jimiž je přibíjený rákos) je položena obyčejná térová lepenka, nasypána asi 4 cm vrstva perlitu a na ní položena jedna vrstva skelné vaty - to vychází do horní úrovně trámů (tedy asi by bylo lepší použít slovo "trámků"). Pak je místy pochozí záklop z prken - ale není po celé ploše.
Bojíme se kondenzace vodních par a s tím spojené hniloby trámů a následné výměny celého stropu. Také máme obavy z plísně v místnostech u stropu. Dosud s tím problém nebyl, ale asi proto, že se to žádnou izolací ani nazvat nedalo, prostupnost par směrem na půdu byla zřejmě velká.
Vzhledem k vyčnívajícím hřebíkům by případné položení parotěsné fólie nebylo možné bez jejího poškození a rovněž by nebylo možné napojení na svislé zdivo . A tak si říkám, že jestli není lepší udělat skladbu zateplení bez parotěsné fólie než s ní ale nedokonale - špatně. Půda je odvětraná docela dobře. Většinou se ale uvádí, že parotěsná fólie je nutnost.
Měli jsme na mysli odstranit skelnou vatu (na více místech už je poškozená), případně i perlit - ale to možná není nutné. Do výše trámů dát minerální vatu - tzn. asi 10 cm . Na to - přes trámy položit napříč souvislou vrstvu vaty - nevím do jaké výšky. Ale rádi bychom měli alespoň půlku půdy pochozí a tak by se musel zřejmě udělat rošt, tu vatu do něj a pak záklop z prken. Ten rošt by měl procházet napříč trámy?
Děkuji moc za odpověď.



Základním problémem je v tomto případě komplexnost řešení. Tedy především, jaký je stav objektu – těsnost konstrukce, způsob vytápění, systém výměny vzduchu, energetická náročnost atd..
Pokud řešíte strop v rámci kompletní rekonstrukce je zabránění průniku vlhkosti skutečně nutností, přičemž se musí jednat o reálnou těsnost. Z toho vyplývá vše ostatní, tedy fakticky kompletní renovace stropu.

Jiná situace je, pokud hledáte poměrně krátkodobé řešení, například pro překlenovací období před kompletní rekonstrukcí. Potom lze akceptovat i provizorní řešení s minerální vatou – doporučená tloušťka cca 200 – 300 mm.

Doporučujeme se obrátit na autorizovaného projektanta z oboru pozemních staveb pro komplexní, systémové řešení.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk