Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.20 / dotaz č. 119687
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak moc musím v rámci stavebního povolení řešit komín? Plánujeme v obývacím pokoji krb - musím už ve fázi stavebního povolení shánět někoho, kdo mi "naprojektuje" komín? - konkrétně asi průřez a výšku?
Za odpověď předem děkuji.
S přáním hezkého dne
Pokud je v rámci novostavby navržen komín, musí být zakreslen v projektové dokumentaci pro stavební povolení tak, aby splňoval obecně kladené požadavky na tento druh konstrukce - tedy v principu výšku vzhledem ke střeše objektu, přístupové cesty, vybírací/vymetací otvory, průběh v objektu a podobně.
Nicméně tento rozsah zpracování není dostatečný pro praktickou realizaci, protože (zjednodušeně řečeno) bez znalosti spotřebiče nelze navrhnout optimální komín. Výsledkem je potom často stavba komínu ke kterému nelze připojit investorem požadovaný typ spotřebiče, nebo dokonce spotřebič žádný.
Lze proto doporučit všem investorům, aby již v rámci projektové přípravy vybrali typ spotřebiče a trvali na jeho přesném zakreslení do projektové dokumentace. Zejména u dřevostaveb je prováděcí projekt komínu, včetně vyřešení bezpečnostních vazeb, v podstatě nutností.
Pokud je stavba zadána renomované firmě, která je seznámena s problematikou návrhu spalinových cest, nebo spolupracuje s kvalitní kominickou firmou, nezahájí realizaci komínu bez znalosti připojeného spotřebiče, a teprve na základě výběru spotřebiče zpracuje/nechá zpracovat odborný návrh.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk