Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.20 / dotaz č. 119723
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na možnosti instalace fotovoltaiky na novostavbu se sedlovou střechu, kdy šikmé strany (sklon 23°) jsou na východ a na západ. Jaká bude teoretická účinnost oproti přímému natočení na jih? Vyplatí se mi fotovoltaiku pořídit?

Děkuji za odpověď
Dobrý den,
při umístění fotovoltaické elektrárny s instalovaným výkonem 1 kWp (cca 7-10 m2) na střechu se sklonem 23° orientovanou na jih budete mít pro lokalitu středních Čech využitelnou produkci elektřiny cca 998 kWh. Pro střechu orientovanou na východ cca 846 kWh a pro střechu orientovanou na západ cca 841 kWh. Orientace střechy na V nebo Z Vám tedy sníží produkci fotovoltaiky oproti jihu o cca 15-16%. To Vám samozřejmě zhorší výpočet ekonomické návratnosti fotovoltaické elektrárny, ale bez dalších informací není možné říci, zda se Vám elektrárna vyplatí nebo nikoli. Pokud si chcete orientační výpočty sám vyzkoušet, doporučuji tento odkaz - https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/. Je zde zdarma nástroj PV GIS. Můžete zadávat typ panelů, přesné umístění domu, azimut, výkon elektrárny, sklon střechy. Výsledkem je produkce elektřiny.
Nebo se můžete obrátit na profesionály. Ti Vám provedou výpočty, případně i žádost o dotaci a také Vám dají nabídku na realizaci. Můžete vyzkoušet například https://deksolar.cz/.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk