Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.20 / dotaz č. 119904
Dobrý den,
připravujeme výstavbu RD - dřevostavba (Dekpanel + 240 mm EPS, patrový, plochá střecha, zastavěná plocha 84 m2) a rozhodujeme se o způsobu vytápění a ohřevu TV. Dle projektanta bude tepelná ztráta domu cca 4 kW. Uvažovali jsme o teplovodním topení (podlahové) v obou patrech, vytápění a ohřev TV tepelným čerpadlem vzduch-voda. Ovšem po konzultaci s projektantkou a realizační firmou si nejsme jisti, zda je tato varianta smysluplná - dle informace od firmy je TČ v tomto typu stavby ekonomicky nenávratné a výrazně zvyšuje investiční náklady (předběžný rozdíl v rozpočtu je cca 250 tis.).
Varianta navržená firmou je topení elektrokotlem + elektrické topné kabely v podlaze. Rozdíl v úspoře oproti TČ prý bude minimální. Případně v kombinaci s krbem jako záložním zdrojem.
Jaký zdroj vytápění byste doporučili, s ohledem na ekonomickou stránku, případně životnost opatření?
Děkuji za konzultaci.
Dobrý den
pro detailní porovnání obou variant bych doporučoval dvě na sobě nezávislé nabídky jednu od dodavatele TČ a jednu od dodavatele vámi popisované navržené varianty. Podle toho porovnat, kdy se vám vyšší investice do TČ může vrátit. Všeobecně bez důkladné znalosti projektu však lze říci, že náklady na provoz u TČ mohou být, až třetinové oproti druhé variantě. Samozřejmě pořizovací náklady budou vyšší. Ikdyž vaše otázka je pouze na ekonomickou stránku, nemohu opomenou jednu důležitou věc. Varianta navržená firmou je topení elektrokotlem + elektrické topné kabely v podlaze z velké pravděpodobnosti nesplní zákonné požadavky ohledně PENB, což by vám mohlo velice zkomplikovat stavební povolení. Proto jestli se rozhodnete přijmout variantu navržené firmou, pak bych se dotazoval jestli dodají i PENB (průkaz energetické náročnosti budov), který bude splňovat požadované parametry.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk