Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.20 / dotaz č. 119932
Při rekonstrukci objektu investor nechce zateplovat fasádu, pouze vnitřní zateplení střechy. Máme šanci v tomto případě splnit legislativní požadavky nebo bude nutné i zateplení fasády?
Další dotaz se týká způsobu vytápění. Objekt je vytápěn plynovou kotelnou, která by tam měla i nadále zůstat. Je potřeba počítat ještě i s nějakým alternativním zdrojem energie nebo postačí plynová kotelna?
Od 1.9.2020 bude v platnosti vyhláška č. 264/2020 Sb. o energetické náročnosti budov, která nahradí vyhlášku č. 78/2013 Sb. Odpovědi na Vaše otázky vyplývají z níže citovaných odstavců § 6 - Požadavky na energetickou náročnost budovy stanovené na nákladově optimální úrovni:

(2) Požadavky na energetickou náročnost při větší změně dokončené budovy a při jiné než větší změně dokončené budovy, stanovené výpočtem na nákladově optimální úrovni, jsou splněny, pokud

a) hodnoty ukazatelů energetické náročnosti hodnocené
budovy uvedených v § 3 odst. 1 písm. a) a d) nejsou vyšší než referenční hodnoty těchto
ukazatelů energetické náročnosti pro referenční budovu,

b) hodnoty ukazatelů energetické náročnosti hodnocené budovy uvedených v § 3 odst. 1
písm. b) a d) nejsou vyšší než referenční hodnoty těchto ukazatelů energetické náročnosti
pro referenční budovu, nebo

c) hodnota ukazatele energetické náročnosti hodnocené budovy pro všechny nové a měněné stavební prvky obálky budovy uvedeného v § 3 odst. 1 písm. e) (tj. sočinitel prostupu tepla) není vyšší než referenční hodnota tohoto ukazatele energetické náročnosti uvedená v tabulce č. 2 přílohy č. 1 k této vyhlášce (tj. doporučená hodnota dle ČSN 730540-2)
a
d) hodnota ukazatele energetické náročnosti hodnocené budovy pro všechny měněné technické systémy budovy uvedeného v § 3 odst. 1 písm. f) není nižší než referenční hodnota tohoto ukazatele energetické náročnosti uvedená v tabulce č. 3 přílohy č. 1 k této vyhlášce.

Pro splnění legislativních požadavků postačí splnění alespoň jedné z podmínek odstavců a nebo b nebo c, přičemž při využití podmínky odstavce c je nutné současné splnění i podmínky d, pokud projekt obsahuje i změnu technického systému budovy.

Pro dotazovaný objekt tedy postačí splnit podmínku odstavce c, současná plnění podmínky d je relevantní pouze v případě nových nebo výměny stávajících systémů TZB.

Nově jsou definovány požadavky na změnu dokončené budovy v následujícím odstavci § 6:
(3) V případech změny dokončené budovy, kdy se celková energeticky vztažná plocha rozšiřuje na nejméně dvouapůlnásobek původní celkové energeticky vztažné plochy, musí být splněny požadavky pro celou budovu podle odstavce 1 (tj pro novostavbu). V ostatních případech musí být splněny požadavky pro celou budovu podle odstavce 2.