Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.20 / dotaz č. 119949
Mam dotaz ohledne dotaci na ktere pripadne mohu dosahnout ci pozadat. Jedna se o novostavbu, izolovanou foukanou celulozou CIUR. Energeticky stitek je spocitan jako B. Mohu pripadne poslat protokol. Dale zvazuji destovku, rekuperaci jak jste zminoval urcite nechci. Moc se v tom nevyznam, takze budu rad kdyz me nasmerujete co je mozne a co neni.

Mockrat dekuji za ochotu
Dobrý den,

v rámci dotace na novostavby RD (i rozestavěných) existuje program Nová zelená úsporám, který dotuje například toto:

- instalace solárních termických a fotovoltaických (FV) systémů do dokončených rodinných domů a do novostaveb rodinných domů (včetně rozestavěných)
- taková specialita - podpora na instalaci centrálních i decentrálních systémů využívajících teplo z odpadních vod pro předehřev teplé vody
https://pasivnidomy.gservis.cz/dotace/vyuziti-tepla-z-odpadni-vody/
- a pokud by jste ustoupil z požadavku na nepřítomnost rekuperace, lze získat dotaci na novostavbu domu v podoblasti B.0, což činí 150 000 Kč, při větším zateplení i více peněz, ale to už jsou tzv."pasivní domy"

a pak je program Dešťovka od Ministerstva životního prostředí-ten podporuje novostavby (to jste Vy a stávající stavby-to jsou stavby starší než duben 2017). Pro novostavby jsou tam programy tyto:

- Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady, dotace až 30 000 Kč + 3 500 Kč/m3 nádrže, maximálně však 50 % z celkových způsobilých výdajů
- Využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody, dotace až 60 000 Kč (v kombinaci s využitím srážkové vody) nebo 45 000 Kč (bez kombinace s využitím srážkové vody) + 3 500 Kč/m3 nádrže + 10 000 Kč na projektovou přípravu, maximálně však 50 % z celkových způsobilých výdajů

Více je uvedeno na https://www.dotacedestovka.cz/

Co se týká návratnosti některých dotací výše, tak dle mého názoru není beznadějná, ale nejlepší je stav, kdy Vy sám máte o tato řešení zájem a dotační program Vám umožní ho realizovat za nižší výslednou cenu.

Pro více informací a dotazů se neváhejte ozvat na pavel.stajnrt@dek-cz.com
Děkuji a zdravím
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk