Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.9.20 / dotaz č. 120545
Dobrý den,

v současnosti mám zateplený dům tzv. "sendvičem", kdy je zateplení 7 cm fasádní polystyren a poté 10 cm polystyren mezi 2x15 cm cihlami. Nastane problém, pokud bych tyto stěny dodatečně "přiteplil" 15 cm polystyrenem ještě zevnitř?

Dejte, prosím, vědět.

Děkuji.
Dobrý den,
Přiteplení zevnitř je sice možné ale není to ideální stav. Z vašeho dotazu není jasné zda se bude jednat o kontaktní systém a jaká bude povrchová úprava nového vnitřního povrchu. V případě kontaktního zateplení je nutné desky lepit plnoplošně a pozornost věnovat spárám, především v napojení strop, vnitřní stěna podlaha. V takto zateplené konstrukci dojde k výrazné změně průběhu teplot a v místě styku nové vnitřní izolace a původního povrch bude teplota rozhodně nižší než teplota rosného bodu pro vnitřní vzduch. U nekontaktních systémů je nutné provést správně parozábranu především s důrazem na napojení ke stávajícím nezateplovaným konstrukcím.
Kromě zmenšení vnitřní podlahové plochy je rovněž počítat se snížením tepelné akumulace stěny a tím tepelné stability místnosti, což se projeví v letním období větší možností přehřívání vnitřního vzduchu.
Rozhodně bych doporučoval, pokud je to možné zateplení ze strany exteriéru a to systémem ETICS na ETICS. V tomto případě je nutné posoudit kotvení stávající vrstvy izolantu k podkladu, případně navrhnout dodatečné prokotvení, a tloušťku nové izolace navrhnou tak aby případná kondenzační zóna nebyla na rozhraní stávajícího a nového izolantu.

S pozdravem
Švadleňák EKIS U.B.
Odpovídá:  Ing. František Švadleňák - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný tisk