Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.20 / dotaz č. 121350
Hezký den, vrháme se do kompletní rekonstrukce domu, který byl postaven 1952.. komplet okna, střecha, voda, elektřina. Stejně tak řešíme otázku vytápění. Dům má 2.p vč přízemí. Do 1.p babička, 2.p my a 3.p pokojíčky. Babičku chceme si vzít k sobě. Každý patro cca 75 m2 a sklep. Před domem je i plynová přípojka jen není natažena do domu. V dalším roku chceme i udělat bazén. Jak máme prosím podle vás vyřešit vytápění? Uvažujeme tepelné čerpadlo vzduch - voda nebo kotel na plyn. A kolik to bude stát? Je mi jasné že TČ je dražší ale pokud by se vyplatilo rádi do něj půjdeme. Děkuji vám.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
v první řadě je třeba se zaměřit na úroveň a kvalitu zateplení domu. Jedná se nejen o dostatečnou tloušťku tepelných izolací, ale i o komplexnost zateplení (strop nevytápěného sklepa zespodu) a řešení detailů. Vyjádřeno průkazem energetické náročnosti u celkové dodané energie v kategorii alespoň B. Čím nižší tepelnou ztrátu má dům, tím více se stírá do určité míry rozdíl mezi jednotlivými způsoby vytápění. Provozní náklady při vytápění tepelným čerpadlem jsou nižší, než při vytápění plynem z důvodu nižší měrné ceny získaného tepla, která je zhruba poloviční. Dále k tomu přistupuje i cena ostatní elektřiny spotřebované v domě, která po většinu času (20 hod denně) spadá do nízkého tarifu.
Po započtení investičních nákladů se roční provozní náklady téměř vyrovnají.
V případě, že není plyn zaveden až do domu, přikláněl bych se k vytápění tepelným čerpadlem, odpadnou paušální platby za plynoměr. Při výpadku proudu si ani plynem nezatopíte.
Překážkou pro volbu tepelného čerpadla by mohla být nemožnost osazení tepelného čerpadla tak, aby hlukem neobtěžovalo sousedy. Nemusela by také vyhovět stávající otopná soustava, pokud se jedná o systém s nedostatečně dimenzovanými otopnými tělesy. Ve většině případů však po masivním zateplení může být otopná soustava provozována jako nízkoteplotní.
Při porovnávání nákladů je třeba vycházet tedy z nákladů na vytápění, přípravu teplé vody, na ostatní spotřebu elektřiny, paušální platby, údržbu a investiční náklady rozprostřené do doby životnosti zařízení.
Pro podrobné porovnání doporučuji využít volně přístupnou aplikaci Porovnání nákladů na vytápění na portálu tzb-info.cz.
Pro zateplení lze využít podpory Nová zelená úsporám, kde je též možnost získání investiční podpory na fotovoltaickou elektrárnu pro další snížení vlastní spotřeby elektřiny.
Vyhřívání venkovního bazénu bych řešil samostatným tepelným čerpadlem.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk