Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.20 / dotaz č. 121542
Zdravím rád bych se poradil ohledně energii za teplo. Jedná se o starší dům v částečné rekonstrukci, momentálně nová okna , střecha , zateplení fasady cca 5cm celková podlahová plocho okolo 200m2 + výška stropů 2.5m, když jsme měli starý plynový kotel konkrétně myslím že to byl Baxi Slim 24 Kw tak jsme se na vytápění + ohřev vody dostali na 29 Mwh plynu ročně. Momentálně máme nový (2 roky) kondenzační kotel Immergas 24kw + nové rozvody a radiatory (deskové) předpokládali jsme, že spotřeba klesne aspon o 1/3 a bohužel za cca 1/2 sezony co jsme topili plynem nám naskočilo na 15 Mwh s ohřevem bojleru (120litrů) zbytek sezony jsem topil krbovou vložkou s výměníkem.

Plynem vytápíme na 21°C - teplota topné vody 50°C aby to vytopilo
Když vytápím krbovou vložkou s výměníkem do radiátorů tak při nahřátí baráku na 25°C v obýváku okolo 23.00 hodin večer a venkovní teplotě +10°C se ráno probouzím při teplotě 17 - 18°C (5.15 ráno) takže se mi zdá že je tam dost velký unik tepla.
Můj dotaz je co bych měl já volit jako levné vytápění ?

Momentálně přemýšlím nad tím zda jen neudělat úpravu u krobové vložky, že by se k ní přikoupila Akumulační nádrž a tím by se náklady podstatně snížíli.
Ovšem přemýšlím i nad TČ vzduch/voda, které mi zatím moc doporučování známými neni právě kůli potřebě teploty vody okolo 50°C.
TZ nemovitosti spočítané nemám nemovitost jsem nedávno zdědil a momentálně řeším rekonstrukce, takže bych se rád poradil hlavně na tom vytápění aby se dalo přes léto udělat vše potřebné a přiští zimu neřešit tolik energie.

Rád bych znal vaše názory na co se zaměřit apod. Určitě si chci nechat nejdříve spočítat TZ nemovitosti na tom už se pracuje bohužel není moc lidí co by měli čas v dohledné době, takže sem ještě nesehnal nikoho kdo by to udělal.
Dobrý den,

Bohužel neznáme parametry obou plynových kotlů, protože na základě Vašich informací, jsme nedokázali dohledat konkrétní typ. Je možné, že rozdíl v účinnosti kotlů není příliš velký. Pokud by jste chtěl porovnat kotle, dohledejte je podle konkrétního typu a hledejte parametr účinnost. Nicméně snížení spotřeby o 1/3 pouze změnou kotle stejného typu je nereálné. Další aspekty, které ovlivňují spotřebu plynu pro vytápění + TUV jsou: způsob užívání objektu, počet obyvatel, délce topné sezóny, atd..

Pokud dochází k takovému velkému poklesu teploty během noci, tak je velmi pravděpodobné, že dochází k masivním tepelným únikům.
Ve Vašem případě bude spíše nutné, problém řešit komplexně. Tzn. rekonstrukce pro snížení tepelných ztrát objektu (lze případně využít dotačního programu NZÚ). Teprve na základě výpočtu tepelných ztrát po rekonstrukci navrhnout vhodný způsob vytápění + TUV. Jenom případná instalace akumulační nádoby by nemusela problém řešit.

Pokud na nás budete mít další dotazy, kontaktujte nás ,prosím, na e-mailovou adresu: ekiscb@volny.cz.

S pozdravem
Ing. Jiří Šál