Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.20 / dotaz č. 121549
Dobrý den.Mám garáž cca 3metry od sousedovy hranice pozemku.Rád bych v této úrovni napojil krbova kamna v garáži.Můj soused má antipatie vůči ostatním pracujícím....jeho averze...(závist).redukuje k tomu,že jsi stěžuje i na vzduch,který dýchame...Rád bych vědět..co mi zákon umožňuje,abych provedl vše a nemusel půl roku chodit na magistrát!Chápu,že žádný zákon mi nezakazuje topit v krbu,ale vím,že existuje zákon,který mi zakazuje obtěžovat kouřem.Jsou prosím vás nějaké směrnice,která bych mohl dodržet a přitom navštěvovat magistrát????????





V podobných případech je nejvýhodnější postupovat od počátku plně v souladu s legislativou. Tedy:
1. - nechat zpracovat projekt - návrh komínu, a to nejlépe jako projekt od projektanta, nebo jako návrh od revizního technika komínů. V obou případech byste měl obdržet řešení, odpovídající současným legislativním požadavkům jak vyhlášky o požadavcích na stavby, tak zákona o ochraně ovzduší, tak zákona požárního. V praxi se nejedná o nákladnou záležitost - většinou stačí zákres do fotografie a krátká technická zpráva (prakticky tedy 2 až 3 listy).
2. - tento projekt/návrh si nechat schválit stavebním úřadem. Ať stavební úřad zvolí jakoukoliv formu, výsledkem bude buď povolení nebo zamítnutí se zdůvodněním, vůči kterému se můžete odvolat, resp. požadavky splnit. Váš soused bude muset svoje připomínky uplatnit vůči stavebnímu úřadu a náležitě je zdůvodnit a Vy budete mít možnost je splnit. V principu nebude možné přidávat stále nové a nové připomínky.
3. - jakmile stavební úřad stavbu odsouhlasí, můžete ji realizovat bez obav, že stavba bude v budoucnu napadnuta. Dokončení stavby je vhodné stavebnímu úřadu písemně oznámit. Současně je nutné nechat vystavit revizní zprávu spalinové cesty. Pokud návrh provedl revizní technik, vystaví i zprávu.
Tímto postupem zamezíte v podstatě jakýmkoliv budoucím problémům týkajících se stavební realizace.
Možná to na první pohled vypadá složitě, ale obvykle jde o záležitost vyžadující investici ve stokorunách a čas cca 1-2 měsíce.
Pokud uvedený postup nedodržíte bude se Váš soused moci kdykoliv na stavebním úřadě odvolat (SÚ je vykonavatelem státního stavebního dozoru).
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk