Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.20 / dotaz č. 121619
Dobrý den,

Požádali jsme na IROP o dotaci v rámci 78. výzvy a nyní nám poslali výzvu k doplnění. Sdělují nám, že máme nesoulad mezi PENB, PD a rozpočtem – zejména se jedná o to, že jsou na různých místech uvedené rozdílné tloušťky izolantů a lambdy – zejména v PD a rozpočtu. Dále je tam dotaz ohledně dodávky nového zatepleného poklopu, který je uveden v PD a rozpočtu, ale není v PENB – zde prosím o vysvětlení, proč tam není (započítává se nějakým koeficientem, atd.. proto není uveden)?

U projektu proběhla kontrola formálních náležitostí a přijatelnosti žádosti o podporu. Hodnotitelem bylo vyhodnoceno, že žádost v rámci hodnocení nesplnila následující napravitelná kritéria přijatelnosti a formálních náležitostí:

• Mezi opatřeními uvedenými v průkazu energetické náročnosti budovy, Položkovým stavebním rozpočtem a v projektové dokumentaci není soulad:
- V doloženém PENB pro stav před realizací opatření v části Doporučení k realizaci a zdůvodnění a v Projektové dokumentaci je uvedeno, že bude zateplení obvod. stěn pěnovým polystyrenem grafitovým tl. 160 mm a λ = 0,032 W/mK.

- Dále v doloženém PENB pro stav před realizací opatření v části Doporučení k realizaci a zdůvodnění a v Projektové dokumentaci je uvedeno, že bude zateplení stropu suterénu deskami z minerální vlny tl. 120 mm, λ = 0,043 W/mK, nosníky obložit tl. 50.
Tyto informace nejsou v souladu s údaji uvedenými v doloženém Položkovém stavebním rozpočtu.

• Mezi Položkovým stavebním rozpočtem (PSR), PENB a PPH je nesoulad, co se týče aktivity výměna stropního poklopu (U=1,4 W/m2K). V doloženém Položkovém stavebním rozpočtu je uvedena příslušná aktivita, ale není uvedena v PENB ani v PPH.


Chtěl bych Vás požádat zda byste se mohl na dokumentaci a rozpočet podívat a provést kontrolu správnosti uvedených údajů, případně Vás požádám o písemné vyjádření k daným bodům.

Děkuji


Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Popsaná opatření pro zateplení obvod. stěn a stropu suterénu v položkovém stavebním rozpočtu jsou v souladu se zpracovaným PENB, který doporučuje maximální (nebo nižší) hodnoty lambda pro jednotlivé izolanty, s ohledem na bezpečnou stranu výpočtu. V energetických výpočtech samotných jsou používány hodnoty lambda výpočtové, tj. zvýšené o 3-7% (vlhkostní přirážka) s ohledem na zvýšenou vlhkost materiálu po zabudování. Rozpočet naopak pracuje s deklarovanými hodnotami lambda, tedy s určitou rezervou, aby i po zabudování materiálu do konstrukce byly splněné požadavky na energetickou náročnost. Obložení stropních nosníků je řešením stavebního detailu - izolace tepelných vazeb konstrukcí.

Poklopy - výstupy na půdu. Jedná se o dva malé prostupy stropem posledního NP. Vzhledem k nemožnosti upřesnění tepelně izolačních vlastností původních poklopů, byly tyto původní konstrukce započteny v souladu s požadovanými hodnotami U dle ČSN 730540-2 a jejich zabudování bylo zohledněno v přirážce deltaT lineárních tepelných vazeb. Zvolený postup jejich započtení je zachován i v případě instalace nových poklopů. Při jejich výměně se proto v této malé ploše nepočítá s úsporou energie vlivem snížené hodnoty U. V novém stavu je ovšem zohledněno provedené zateplení stavebních detailů redukováním tepelných vazeb. V rozpočtu je pak pro tuto konstrukci požadována hodnota součinitele U na straně bezpečnosti U=1,4W/(m2.K) jako pro vodorovnou výplň otvoru.

S pozdravem,
Miroslav Misař