Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.20 / dotaz č. 121691
Dobrý den, plánuji pořídit tepelné čerpadlo - můžete mi poradtit, na koho nebo kam se obrátit pro zjištění tepelné ztráty RD, abych zvolil odpovídající typ a výkon čerpadla?
Děkuji.
Dobrý den,
výpočet tepelné ztráty je součást PENB (Průkaz energetické náročnosti budov), respektive z něj lze dopočítat. Není to však počítáno po místnostech tak, jak to obvykle navrhují topenáři. Jde o výpočet související s návrhem domu a nejlepší je obrátit se na specialistu, který vám tuto hodnotu spočítá. Najděte si autorizovaného technika či inženýra pro danou oblast - jejich seznam je na https://www.ckait.cz/autorizovane-osoby .
Totéž dokáže energetický specialista případně auditor. Jejich seznam můžete nalézt například zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/ nebo zde: https://www.aea.cz/katalog-clenu/energeticti-specialiste-clenove-aea

Zjednodušený výpočet teplené ztráty, který postačí pro Vaše potřeby, si můžete také spočítat sám (alespoň přibližně a zde přesný výpočet není třeba) pomocí aplikace na TZB-INFO zde: https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/128-on-line-kalkulacka-uspor-a-dotaci-zelena-usporam.
Přesto doporučuji obrátit se na odborníka.