Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.20 / dotaz č. 121871
dobrý den,
mám od února 2020 nainstalovanou FVE,12 panelů max.výkon 3,66kWp s 1f.střídačem GW 3648 ES, s bateriovým úložištěm Pylontech 2x2,4 kWh.FVE je situovaná na jihozápad.Od 02/2020 jsem vyrobil 3000kWh.El.energie je účtovaná měsíčně.(E.on)Vodu ohřívám plynem,topení plynové,klimatisaci nemám.Pouze v letních měsících (asi půl roku) mi běží čerpadlo v bazénu (0,33kWh),denně kolem 10 hodin.Tarif mám u E.onu Klasik Trend,vysoký tarif 4,37 kč bez dph
Potřeboval bych vědět,kolik el.energie spotřebuji denně či měsíčně pro svou vlastní spotřebu.Aplikace v mob.tel.(SEMS portal)je nic neříkající.na dotaz elektrikáři,který mi dělal el.rozvod FVE,jsem dostal odpověď,že to nelze zjistit,Z technické dokumentace jsem vyčetl,že je předpoklad asi 40% úspory spotřebované el.energie.Měsíční vyúčtování el.energie (E.on) tomuto předpokladu vůbec nesvědčí.Měsíčně platím stejně či snad i více,než před instalací FVE.Bylo mi řečeno,že hlavní problém je v tom,že střídač je 1f,rozvod v domě 3f.Myslel jsem,že energie z FVE jde na nejvíce zatíženou fázi,v době beze svitu pak z baterií ,např.v noci lednice,mrazáky popř.myčka,pračka.Ale realita je zcela jiná,účty jsou jakoby beze změn,stále vysoké,i když měsíčně vyrobím v letních měsících více energie,než mám spotřebu.Samozřejmě chápu,že že větší část účtů za energii tvoří transfer,stálé platby a OZE.
Je možné tento stav nějak změnit,např.Wattrouterem,či jinak??Investice po dotaci 190000 kč.mi nyní připadá poněkud zbytečná,zřejmě dotuji E.on.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
děkujeme za váš dotaz.

Protože váš dotaz obsahuje více otázek vemu to postupně.
1) Vzhledem k tomu, že máte nainstalovanou 1f fotovoltaický systém (dále jen FVE), můžete energii z FVE využívat pouze na jedné fázi. Bohužel to nefunguje tak, že by si FVE volila do které fáze bude dodávat. 1f FVE je pevně napojena na jednu vybranou fázi a do té dodává energii z panelů a také jen spotřebiče na této fázi mohou využívat baterie.
Proto je vždy nutné dobře zvolit na jakou fázi se FVE připojí, popř. je nutné v domovním rozvaděči upravit spotřebiče tak, aby na té fázi, kde je napojena FVE byly spotřebiče, které FVE dokáží nejlépe využít. Např. lednička, pračka, sušička, myčka, atd. Vzhledem k tomu, že FVE s baterií dokáže fungovat i při výpadku distribuční sítě, je vhodné aby na této fázi byly i spotřebiče potřebné pro nouzový chod domácnosti.

2) Sledování spotřeby energie z FVE
V aplikaci Sems portal lze vyčíst, kolik procent výroby z FVE využíváte a kolik vám utíká do distribuční sítě. Tuto hodnotu bych označil za informativní, ale jako prvotní pohled vám poslouží. Další možností jak zjistit kolik energie z FVE využijete a kolik vám utíká do distribuční sítě je elektroměr v elektroměrovém rozvaděči (obvykle na hranici pozemku). Při oficiálním připojení FVE ze strany distribuce vám technik vyměnil elektroměr. Tento nový elektroměr měří elektřinu dodanou do objektu, ale zároveň elektřinu dodanou do distribuční sítě. Pokud to nedokážete vyčíst z elektroměru sám, lze se obrátit na distributora, který tyto údaje určitě má.

3) Pokud tedy budete vědět, kolik elektřiny Vám utíká, lze podniknout další kroky. Např. pokud FVE vyrobí 10kWh a z toho 5kWh uteče do distribuční sítě, není to ideální.
V takovém případě bych se snažil v domovním rozvaděči přeskupit spotřebiče tak, aby jste lépe dokázal využívat FVE pro vlastní spotřebu v domě. Zároveň je potřeba se naučit s FVE fungovat, tj. FVE vyrábí, naprogramuji myčku, sušičku, atd. aby běžela při výrobě elektřiny.
Zároveň je také na zvážení, zda nezvětšit kapacitu baterie. Tím získáte větší prostor pro ukládání energie a zmenšíte přetoky do distribuční sítě.

4) Z hlediska úspory s FVE je potřeba porovnávat správné parametry. Nelze porovnávat pouze cenu, kterou jste platit před instalací FVE a po instalaci. Podívejte se na celkovou spotřebu, např. kWh. V průběhu času mohl dojít k navýšení ceny, takže přestože máte díky FVE nižší spotřebu můžete platit více.

5) Je potřeba si uvědomit, že pokud máte domovní spotřebu elektřiny rozloženou rovnoměrně do všech 3 domovních fází (správně by jste to měl mít) a FVE máte napojenou pouze na 1 fázi, tak dokážete ušetřit maximálně 1/3 elektřiny. Většinou ani tu 1 fázi nedokážete pokrýt 100% z FVE a dochází k odběrům z distribuční sítě i na té fázi, kde máte napojenou FVE (jedná se především při větších odběrech).

6) Myslím si, že instalace wattrouteru ve vašem případě nebude ekonomicky zajímavá cesta.

S pozdravem

EKIS BRNO DEK
Odpovídá:  Ing. Marcela Šafářová* - EKIS BRNO G SERVIS tisk