Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.20 / dotaz č. 121886
Dobrý den,
řešíme stavbu domu a způsob vytápění. Dle nových požadavků musí být elektrický systém vytápění doplněný o obnovitelné zdroje. Měla bych dotaz, zda jste se v projektech již setkali s tím, že by požadavkům vyhověla krbová vožka s akumulační obstavbou a k tomu teplovodní podlahové vytápění na elektrokotel? Nebo je nějaká možnost, jak by to mohlo vyhovět? Uvést krb jako hlavní zdroj vytápění - za jakých podmínek?
Jedná se o patrový dům cca 9x12m, kde by krb byl uprostřed domu (rozdělující kuchyni s obývákem) a otevřeným schodištěm do patra domu. Zděný z Ytongu s šedým EPS..Nikde se mi nedaří dohledat, proč krb s výměníkem dle nové vyhlášky z 9/20 prochází, ale akumulační obestavba ne. Při tom princip nahřátí a následného postupného uvolňování je přeci v obou variantách. To se sálání do výpočtu nezapočítává? Pokud by byla zvolena boční akumulační sada a horní prstence (např. u Romotopu), tak tam po 2h nahřátí je ještě několik hodin sálání tepla. Nebo jde o to, že to nejde poté nijak regulovat? Je nějaká možnost, jak by takováto varianta mohla projít? FVE, TČ ani VZT bychom nechtěli. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

je to bohužel opravdu tak, jak píšete. Z pohledu současně platné legislativy je možné Vámi popisovaný zdroj - lokální topidlo s ručním přikládáním (i když s s obestavbou, ale bez zapojení do systému teplovodního vytápění) - započítat pouze 20 %. Udává to nově platná vyhláška 264/2020 Sb., která se odkazuje na normu ČSN 730331-1, kde je uvedeno v příloze A.I jakou hodnotou lze v případě použití více zdrojů tepla v jedné zóně pokrýt podíl na roční potřebě tepla na vytápění a přípravě teplé vody. Takže z našich zkušeností v kombinaci s 80ti procenty počítanými na elektřinu to opravdu nemůže vyjít. Možností je doplnění malé FVE elektrárny (ale tu jak píšete nechcete). Případně je možná úprava systému na krb, který zapojíte do systému vytápění s akumulační nádrží, i zde ale norma povoluje maximálně 35 % podíl na přípravě tepla. Váš případ je tedy na podrobný výpočet a teprve poté by bylo možné vše vyhodnotit. Dalším možným vylepšením je doplnění solárních fototermických panelů do systému přípravy teplé vody, to nám rovněž pomůže. Hodnotí se totiž celková primární neobnovitelná energie, tedy nejen vytápění ale i příprava teplé vody.

Půjde tedy z pohledu současné legislativy opravdu o hledání úpravy, která do nějaké míry vyhoví Vám a zároveň splní nové podmínky.

V případě dalších dotazů nás neváhejte opětovně kontaktovat (722 160 936). Přeji pěkný den, s pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami
Téma:  Legislativa
tisk