Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.20 / dotaz č. 121911
V současné době realizujeme zateplení domu a řešíme zde jeden problém, který bych s Vámi rád zkonzultoval, než bychom začali provádět nějaké změny (na akci je dotace z IROP, atd.)
Jedná se o to, že je navrženo odstranění původního zateplení v podkrovní části objektu na schodišťové šikmině (nyní je tam asi 5 cm heraklit + omítka) – vizte zaslaný výkres, kce SCH1. Problém ale je, že pokud bychom tam odstranili tento podhled a instalovali SDK podhled + fenolickou pěnu (dohromady tl. kce asi 18 cm), zůstane nám tam podchozí výška na výstupním schodišťovém rameni asi cca 180 cm, což prostě nevyhovuje.
Návrh je, že bychom stávající podhled ponechali, neprováděli nový SDK požární podhled a že by se fenolická pěna kladla nad schodišťovou šikminu, mezi krokve.
Chtěl bych se Vás zeptat, zda:
a) je toto řešení, neprovádět SDK PO podhled, možné z požárního hlediska,
b) toto řešení, uložit fen. pěnu nad šikminu, nemá vliv na součinitel tep. prostupu a nemůže znamenat změnu ve výpočtu ENB
Dobrý den,
k Vašim dotazům mohu uvést následující:

a) Ponechání původní konstrukce nad schodištěm a neprovedení SDK pohledu ve Vašem případě nesnižuje požární bezpečnost ale zmenšuje prostor pro vytvoření funkční izolační vrstvy a umisťuje funkční izolaci do prostoru přerušovaného krokvemi.
b) Absence fenolické pěny ve slabém místě nad schodištěm má vliv na součinitel prostupu tepla konstrukce i průměrný součinitel prostupu tepla U budovy. Použité řešení má vliv na plnění podmínek dotace.
c) Nad vrstvou izolace musí pod střešním pláštěm zůstat větraná vzduchová mezera (nutná podmínka pro ochranu konstrukce před kondenzací vodní páry – výpočet množství zkondenzované vodní páry v konstrukci je součástí výpočtu součinitele prostupu tepla konstrukce).

Z těchto důvodů je třeba odstranit původní podhled a nahradit jej SDK podhledem, který bude realizován v místě (a výšce) původního podhledu (neovlivní původní podchodnou výšku). Izolace z desek fenolické pěny (nikoli foukaná pěna) může být realizována už v rovině SDK a v další vrstvě rovněž mezi krokvemi. Fenolická pěna je hořlavá a protože část zateplení z fenolické pěny bude instalována pod ŽB monolitickou deskou, je potřeba pod tímto zateplením z vnitřní strany instalovat sádrokarton s požární odolností. Existují desky fenolické pěny s aplikovanou povrchovou úpravou sádrokartonem včetně parozábrany – z nich může být realizována vrstva podhledu pod krokvemi, přikotvená k původnímu nebo novému dřevěnému záklopu, nad záklopem (mezi krokvemi) mohou být použity další desky bez povrchových úprav, které budou ke krokvím dotěsněny montážní pěnou.

S pozdravem,
Miroslav Misař