Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.20 / dotaz č. 121928
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit ohledně vytápění budov? Bydlím na Praze 10 v panelovém domě, je to garsonka s jedním radiátorem. Od začátku topné sezóny (cca 3 týdny) nemáme možnost si v bytě zatopit podle našich potřeb. Stoupačky a samozřejmě i radiátor jsou celou dobu studené ačkoliv je systém odvzdušněný a termostatický ventil naplno otevřený a funkční(ověřeno). Podle mého názoru je problém v nastavení vyvažovacích ventilů na přívodu a zpátečce stoupaček. Podle vyjádření výboru samosprávy je to v pořádku neboť je to prostřední byt a teplota v místnosti dostačující,radiátor topit nemusí. Bydlíme v bytě od jara tohoto roku, nevíme jak to fungovalo předtím. Podle mne bychom si snad teplotu v místnosti měli regulovat sami,podle svých potřeb. Je nějaká možnost kam se s tímto problémem obrátit a kdo to může odborně posoudit?
Dobrý den,
pravidla pro vytápění stanovuje vyhláška č. 194/2007 Sb.
Jestli je problém v nastavení vyvyžovacích ventilů nedokáži od stolu posoudit. Odborně posoudit správné nastavení ventilů umí topenářská firma. Jestli je teplota v místnosti dostačující nebo ne, tak si můžete skutečnou průměrnou teplotu v místnosti porovnat s požadavkem na projekt. Ve zmíněné vyhlášce v §2 odst. 10 jsou uvedené projektové hodnoty v závislosti na umístění místnosti v objektu.
Neznám vaši průměrnou vnitřní teplotu v místnosti. Teplota je citová vjem, který každý vnímá jinak. Po dosažení požadované teploty nastavené termoventilem se ventil následně zavře a otopným tělesem přstane proudit topná voda a těleso vychladne. Pokud tělesem neproudí topná voda (těleso je studené), zkuste otevřít okno v dané místnosti a místnost pořádně vyvětrat. Když teplota v místnosti klesne, pak se ventil otevře a tělesem začne proudit topná voda. Když si sáhnete na těleso u vstupu topné vody do tělesa, tak by jste měl pocítit teplo. Pokud po vychlazení místnosti nebude těleso teplé, pak můžete mít zaseknutý ventil. Doporučuje se občas ventilem zatočit, aby "nezamrzl" vjedné poloze, jak v otopném období, tak i mimo otopné období.
Také jsem se setkal, že SVJ má na patě domu instalované ventily, které v závislosti na čase pouští topnou vodu do systému. Pak se může stát, že ač máte ventil v pořádku, tak tělesem nebude proudit topná voda.
Jedná se o společný otopný systém, tak s problémy by jste se měl obrátit na výbor samosprávy, aby prověřila stav.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk