Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.20 / dotaz č. 122077
Dobrý den,

plánujeme stavět NED, máme studii od architekta, projekt zatím ne. Na pozemku jsou na J a Z straně vysoké stromy, které podle předběžných propočtů dům v zimě zastíní na převážnou část dne. V domě bude krbová vložka (bez akumulace nebo výměníku) a zvažujeme rekuperaci.
1) Bylo by možné v takovém případě dosáhnout pasivního standardu, tedy i přes téměř nulové solární zisky v zimě?
2) Vzhledem ke stínu odpadá nejspíš možnost FVE (případně návratnost investice by byla nevýhodná). Vyšel by PENB, pokud bychom jako zdroj vytápění použili elektrické uhlíkové folie, pro ohřev vody zásobník s tepelným čerpadlem?
3) Byla by v našem případě vhodná jiná možnost, aby byly splněny podmínky pro PENB při variantě 2) bez FVE?

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

Vaše dotazy, ač mohou vypadat jednoduše, vedou na celkem obsáhlejší rozbor, který však bez znalosti přesného návrhu RD nelze udělat. Je také potřeba si přesně definovat jaké jsou hranice pasivního domu a proč chcete těchto hranic dosáhnout. Pokusím se odpovědět ve stručnosti:
1) možné to je, množství solárních zisků není pro návrh pasivních domů dnes již rozhodujícím faktorem
2) problémem bude v takovém případě neobnovitelná energie, jejíž spotřeba s pravděpodobně přesáhne požadované meze. Záleží ale i na dalších faktorech návrhu RD, splnění požadavků vyhl. 264/2020 je možné, je to však potřeba ověřit výpočtem.
3) nejprve doporučuji výpočtově prověřit zda opravdu nevyjde. Další možnosti záleží na ostatních okrajových podmínkách, nicméně většina z nich povede na teplovodní otopnou soustavu.

S pozdravem
Jan Kárník
Odpovídá:  Ing. Jan Kárník - EKIS Rakovník Ing. Tichý tisk