Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.11.20 / dotaz č. 122210
Dobrý den, rád bych se zeptal na pár věcí ohledně úspory a návratnosti financí při novostavbě nízkoenergetického domu.

Máme projekt na jednopodlažní RD s valbovou střechou, kde bude hlavní zdroj krbová vložka s výměníkem o výkonu 3,0-9,7kW a záložní zdroj elektrokotel o výkonu 6,5kW. Systém bude doplněn fotovoltaickými panely o celkovém roním výkonu 5800 kWh. Ohřev teplé vody bude zajištěn el. ohřívačem o objemu 160 l. . Energetický štítek vyšel na třídu C - 107 kwh/m2 rok.

Jako doporučení pro snížení energ. náročnosti bylo navrhnuto navýšit stávající roční výkon FVE o 3000 kWh a instalace nuceného odvětrávání.

Dotaz zní, jak nebo kde zjistit jestli se vyplatí v rámci návratnost počáteční investice do fotovoltaiky a rekupirační jednotky? Zkoušel jsem to spočítat, ale neorientuji se jak správně vypočítat. Zkoušel jsem najít nějakou poradnu v Jihlavě, ale nenašel jsem.

Děkuji

Děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídáme následující:
váš návrh vstupního systému je v podstatě dobrým řešením. Především oceňuje investici do FV systému. Váš FV systém s instalovaným výkonem 5,8 kWp vyrobí přibližně ročně kolem 6000kwh/rok. Cena FV systému se může pohybovat mezi 240.000 - 300.000 Kč. Je nutné, aby byl instalován řídící systém pro zamezení přetoků do sítě (např. Wattrrouter), který bude připojovat např. topné těleso boileru nebo topná tělesa elektrokotle. Pro lepší využití doporučuji topné kabely do koupelen.
Návratnost FV systému bude záviset od sazby pro odběr el. energie. Pokud budeme uvažovat hodnotu 1 kwh za 3 Kč a výroba bude 600kwh, tj. cca 18.000 Kč/rok. Návratnost FV bude cca 13,3 roků. To je v případě, že dokážete vyrobu využít ze 100%, pak je třeba uvažovat, že cena elektřiny poroste.