Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.20 / dotaz č. 122293
Dobrý den, potřebovali bychom poradit se systémem vytápění v našem RD - první patro zděné, další dvě patra dřevostavba (Okal 70.l), horní dvě patra zateplená, okna plastová dvojsklo - vše rekonstruované před cca 20ti lety. Dům je situovaný na jih. V domě stále řešíme problém teplotního komfortu ve zděné části a v dřevostavbě, jelikož každá z těchto částí se chová jinak, vše vytápíme jedním plynovým kotlem. Dále pak řešíme problém jižní strany, když svítí slunce Dům se rychle ohřeje a pak dochází k tomu, že větráme a ručně zavíráme termostatické hlavice, ty jsou jen ve zděné části. Chystáme se na rekonstrukci, v rámci které dojde k výměně topení, zatím bez kotle, ale potřebovali bychom poradit nějaký sofistikovanější způsob, jak topit a neřešit hlavice či přenášení termostatu, a to s výhledem na nutnou výměnu kotle. Je možná nějaká konzultace na místě či u vás?
Dobrý den,
Při rekonstrukci – předpokládám - teplovodní otopné soustavy je možné zcela jednoznačně apelovat na vybavení otopných těles termostatickými hlavicemi, které automaticky regulují výkon otopných těles na základě průtoku topné vody – regulace dle teploty v okolí hlavice. Toto je jeden ze základních principů regulace dle aktuálních teplotních podmínek v daném prostoru – jedná se o druhý stupeň regulace otopného systému.

První stupeň regulace vytápění představuje regulaci zdroje tepla na základě vnějších a vnitřních podmínek – tedy jednoduše řešeno vybavení zdroje tepla regulací na základě termostatu. Automatické zdroje tepla tuto regulaci většinou mají v základní nabídce. U manuálních zdrojů (např. kotel na biomasu s manuálním přikládáním) je toto problematičtější, ale určitě ne neřešitelné (možná zajistit včleněním akumulačního prvku do systému či mísením topné vody).

V případě, že byste požadovali ještě vyšší stupeň regulace (např. rozdělení Vašeho RD na více samostatných bytových jednotek), je možné ještě otopný systém rozdělit do více topných větví, kde každou topnou větev bude možné automaticky regulovat dle podmínek v prostoru, ve kterém vytápění zajišťuje (tedy klidně i jedné místnosti). Tento systém je však poměrně finančně náročný, proto naprostá většina rodinných domů má regulaci systému vytápění založenou na prvních dvou principech.

Budete-li chtít dotaz více rozebrat vč. orientačního schéma možného řešení, určitě to můžeme blíže prodiskutovat. Bohužel v době současného stavu pandemie COVID-19 nemůžeme nabídnout osobní schůzku u nás v kanceláři, nicméně po zlepšení situace Vám budeme samozřejmě k dispozici. Berte však prosím výše uvedené jako orientační, finální návrh by měl být zpracován projektantem v oboru vytápění.

S pozdravem
Lukáš Pučelík
Odpovídá:  Ing. Miroslav Šafařík* - EKIS Praha Porsenna
Téma:  Vytápění
tisk