Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.20 / dotaz č. 122463
Dobry den, bydlim v bytovem dome, jehoz soucasti je komin. Tento komin nevyuzim vzhledem k tomu, ze pouzim elektricke vytapeni. Spravce SVJ zajistil kominika na urcite datum pro kontrolu spalivovych cest, v pripade zajmu ho mohou vlastnici bytovych jednotek vyuzit. Pokud tak neucini, maji si zajistit kontrolu komina sami a kopii o provedeni kontroly zaslat SVJ. Muj dotaz je nasledujici, je nutne, abych provadela kontrolu komina v pripade, ze ho nevyuzivam? Ani si nejsem jista, zda je nejakym zpusobem pristupny. Dekuji za odpoved
Dle platné právní úpravy – viz. zákon č. 133/1985 Sb. v aktuálním znění a vyhláška č. 34/2016 Sb. se povinnost kontrol a čištění nevztahuje na nepoužívaný komín definovaný v příloze č. 2, vysvětlivka 8. vyhlášky 34/2016 Sb. takto:

„U nepoužívaného komínu, od kterého je odpojen spotřebič paliv a komínový průduch byl v sopouchu uzavřen a v ústí uzavřen a zabezpečen proti vnikání dešťových srážek, při zachování funkce větrání, se kontrola a čištění neprovádí.“

Z uvedeného vyplývá, že pokud komín nevyužíváte a nechcete provádět jeho každoroční kontrolu, musíte zajistit jeho zaslepení, a to jak ve Vašem bytě, tak nad střechou objektu.

Alternativně lze provést protokolární vyřazení komínu z provozu. To musí být provedeno zápisem a odsouhlaseno SVJ (respektive alespoň všemi majiteli bytových jednotek, kterými komín prochází). Po vyřazení z provozu nesmí být komín využíván k odvodu spalin a je považován za šachtu, na kterou se výše uvedená legislativa nevztahuje.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk